Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србији потребан Робин Худ за културу: Нема пара за Ниш!

rssBookmark and Share

Београд 21.05.2015. Национална коалиција за децентрализацију

Министарство културе и информисања Републике Србије објавило је резултате конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката из области савременог стваралаштва у 2015. години у 11 категорија. Пројекте је добило 113 градова и општина широм Србије.

Србији потребан Робин Худ за културу: Нема пара за Ниш!

Пројекти Министарства културе и информисања се финансирају из буџета Републике Србије, а буџет републике се пуни од пореза, такси и разних намета грађанима Србије. Ако погледамо опредељен буџет за Нови Сад и Београд и упоредимо са укупним буџетом долазимо до закључка да је 67,17% средстава додељено управо организацијама и институцијама културе у Новом Саду и Београду.
Ако грађани свих општина и градова у Србији директно финансирају пројекте у култури, зашто најбогатији добијају највише новца? Да ли је време за Робин Худа у култури?

Укупно је одобрено 940 пројеката од којих су 48% (457) носиоци Београдске ОЦД и институције.

Укупан одвојен буџет је 297.697.705 динара од кога је Београду припало 57% (169.273.905 дин.) средстава. Ако поделимо ових 113 градова и општина по статистичким регионима Републике Србије и доделимо свакој општини и граду одговарајући број пројеката долазимо до следећих статистика.

Из ових статистика можемо закључити да су југ и исток Србије слабо заступљени у одабиру пројеката у култури, са само 110 пројеката и 9,2% додељених средстава за организације цивилног друштва и институције.

Још једна занимљива статистика је ако упоредимо парове статистичких региона - Београдски заједно са Војвођанским (3.556.010 становника) наспрам Јужно-Источног са Шумадијом и Западном Србијом (3.564.656 становника) добијамо да је 73% пројеката додељено првом пару (БГ-ВОЈ) са чак 78,66% опредељених средстава!

Да ли је стварно три четвртине српског савременог стваралаштва у култури у Београду и Војводини?


#   Београд   култура   Нови Сад   истраживање     Министарство културе и информисања   Национална коалиција за децентрализацију
@decentralizuj @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима