Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

21. септембар, "Дан без аутомобила"

rssBookmark and Share

Ниш 19.09.2018. Јужна Србија Инфо

У оквиру Европске недеље мобилности, ЕУ инфо кутак Ниш организовао је неколико догађаја са циљем промоције алтернативних видова мобилности.

21. септембар, "Дан без аутомобила"

Данас је у просторијама ЕУ инфо кутка одржана трибина ,,Буди мобилан у Нишу’’ на којој ће о значају здравог превоза говорио професор Факуктета заштите на раду др Миомир Раос, архитекта мр Хаџи Иван Реди, Оливера Милошевић из организације ,,Зелени кључ’’, представници Високе техничке школе и Града Ниша.

Из ЕУ инфо кутка Ниш, такође, позивају суграђане да им се са својим бициклима, ролерима, скејтовима или ховербордовима придруже у обележавању Дана без аутомобила у петак, 21. септембра од 10 сати на Тргу Краља Милана. Манифестација ће почети спортски програмом и играма за децу на централном градском тргу.

У 11.30 часова са трга ће кренути бициклистичка тура кроз центар града. Туру ће предводити представници Града Ниша, шведске амбасаде, Сталне конференције градова и општина и ЕУ инфо кутка.

Овом манифестацијом организатори желе да скрену пажњу на све већу загађеност јавног простора, потребу за смањењем емисије штетних гасова и бар на неколико сати градски трг буде здравији, пријатнији и мирнији.

Акцију организују Град Ниш и ЕУ инфо Кутак Ниш уз подршку Сталне конференције градова и општина. Обележавању Дана без аутомобила су се прикључили удружења грађана “Азбуки” и “Зелени кључ” и гимназија “Светозар Марковић”.

Дан без аутомобила се одржава у оквиру обележавања Европске недеље мобилности, која се на иницијативу Европске комисије од 2002. године обележава сваке године од 16. до 22. септембра. Тема овогодишње Европске недеље мобилности је „Комбинујте и крените“, са циљем промовисања алтернативних видова превоза.

Овим поводом је и Стална конференција градова и општина у Србији позвала све градоначелнике и председнике општина да користе различита превозна средства у петак, 21. септембра, како би подржали Европску недељу мобилности дајуц́и лични пример својим грађанима.

Коментара: 0


#   Ниш   саобраћај   Светозар Марковић   Дан без аутомобила   Иван Реди   ЕУ Инфо Кутак Ниш
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима