Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Додела награда и две представе вечерас на "Урбан фесту"

rssBookmark and Share

Ниш 05.09.2019. А. Анђелковић, Јужна Србија Инфо

После четири фестивалске вечери и, засад, осам одиграних представа, овогодишњи „УРБАН ФЕСТ” се полако приводи крају. Последње вечери фестивала публика ће имати прилику да погледа представу “Живот мој”, Факултета уметности у Приштини и представу “Тачка”, КУД Абрашевић из Крагујевца, која је ван конкуренције. Последње вече фестивала одржаће се у дворишту Универзитета.

Додела награда и две представе вечерас на "Урбан фесту"

Наше позоришно утврђење УРБАН ЦАСТЛЕ у дворишту Бановине ће још засијати пуним сјајем, јер се вечерас јубиларни 15. Међународни студентски фестивал позоришта и званично затвара.

На репертоару је, од 20.30, представа “Живот мој”, Факултета уметности у Приштини.

“Представа ,,Живот мој” је ауторски рад студената, који су имали задатак да пронађу аутентичног човека и да сусрећући се са њим, кроз разговор дођу до тема које ће обрађивати. У следећој фази, удаљавањем од модела студенти су надограђивали своје ликове помоћу различитих метода. Коначан облик је резултат комбинације документарног и надограђеног (измаштаног) материјала. Материјал који је уобличен у монолшка казивања резултат је вишемесечног истраживачко-уметничког процеса студената”,  наводе са факултета. Редитељ представе је Александар Ђинђић.

Овом представом завршава се такмичарски део фестивала, а затим ће жири имати тежак задатак – да одабере најбоља глумачка остварења.

Подсетимо, једна од посебности УРБАН ФЕСТА јесу и награде. Наиме, ово је једини

студентски фестивал посвећен глумцима, односно глумачким остварењима. Селекција УРБАН ФЕСТА подељена је у две категорије: Представе студентских и омладинских позоришта и Представе студената драмских факултета.

На 15. УРБАН ФЕСТУ о наградама за најбоље одлучују Борјана Герогиева, доцент на ФДУ у Софији, (Бугарска), која је председница жирија, мр Ивана Савић, сценограф (Ниш), Урош Милојевић, глумац (Ниш). Први пут се уводи и још једно признање – Награда округлог стола.

Подсетимо, једна од посебности УРБАН ФЕСТА јесу и награде. Наиме, ово је једини

студентски фестивал посвећен глумцима, односно глумачким остварењима. Селекција УРБАН ФЕСТА подељена је у две категорије: Представе студентских и омладинских позоришта и Представе студената драмских

Док стручни жири и жири округлог стола буду одлучивали о томе који ће глумци бити награђени на овогодишњем фестивалу, публика ће моћи да погледа представу “Тачка”, Позоришта младих Абрашевић из Крагујевца. Комад говори о животу деце без родитељског старања, о насиљу у породици и вршњачком насиљу. Ова представа, у режији Илије Степановића, биће изведена у ревијалном делу.

Иначе, током четврте фестивалске вечери одигране су две представе у Народном позоришту. Представа “Гардеробер”, Театра 5 из Београда, као и представа “Чекаоница за боље сутра”, које је извео Драмски студио Даске из Лакташа (Република Српска).

Иако је, због лошег времена, локација била промењена, па се представе нису играле у дворишту Универзитета, већ у нишком театру, огромно интересовање публике није изостајало, као ни аплаузи и овације након представа. Публика се такође заинтересовала за округле столове, који су били одржани после представа.

Друга представа треће вечери фестивала био је комад „Градови усамљености“, Независног омладинског позоришта Нова сцена 2, из руског Белгорода. Синоћна извођења представа су још један доказ да “УРБАН ФЕСТ” има своју верну публику, којој и нешто ниже температуре не сметају да ужива представама.

Организатори ,,Урбан фест-а”(Академско позориште Ниш) Вас позивају да на време заузме место у дворишту Бановине.

Коментара: 0


#   Ниш   Ивана Савић   Урбан фест
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима