Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отворен 15. Међународни студентски позоришни фестивал УРБАН ФЕСТ

rssBookmark and Share

Ниш 02.09.2019. Јужна Србија Инфо

У дворишту Универзитета синоћ је званично отворен 15. Међународни студентски позоришни фестивал УРБАН ФЕСТ. Љубитељи позоришта ће до четвртка уживати у представама које доносе глумци из Русије, Републике Српске и из различитих крајева Србије.

Фото: Лука Аранђеловић
Фото: Лука Аранђеловић

На свечаном отварању омиљеног студентског позоришног фестивала, у организацији Студентског културног центра Ниш, публику су прво поздравили домаћини, глумци Академског позоришта СКЦ-а.

Публика је, затим, имала прилике да погледа представу “27- И дрво је рекло немој”, а причу о принцу поезије, Бранку Миљковићу, донела је Академија уметности Бања Лука. Потом је на репретоару био комад “Породичне приче”, такође у извођењу овог позоришта.

До последњег места пуно двориште Универзитета, дуги аплаузи и овације, најбољи су доказ квалитета представа који нам овогодишњи фестивал доноси, али и тога да ће стручни жири и жири округлог стола имати тежак задатак.

Другог дана фестивала на репертоару је, од 20.30 сато представа “Тотови”, Академског позоришта Студентског културног центра Крагујевац. Редитељ представе је Костадин Стојадинов.

“Прича о породици Тот, иако смештена у Мађарску у време Другог светског рата, осликава природу обичног, понизног човека свуда и увек, у свим добима великих страдања, где се тежња за опстанком супротставља очувању људског достојанства. У малим играма Мајора и Тотових сукобљавају се садизам и инстинктивна борба за опстанак, забава и страх, појединац-страдалник и колективно страдање сведено на број. Партије шаха, домина и карата су стварност рата, забава или страст оних који који држе полуге моћи, док је за другу страну смртоносна игра ужасна стварност, игра у коју су без своје воље увучени и где треба „бити паметан”. Када се игра са фронта пренесе у дом послушне породице, ствара се низ необичних ситуација у којима нисмо сигурни да ли је посреди однос стварних људи или антропоморфних фигура које се међусобно поништавају, побеђују и губе.”, кажу у овом позоришту.

Од 22ч Акадмија уметности из Новог Сада на сцену доноси представу “Ноћ Хелвера”, а редитељ представе је Борис Исаковић.

“Радња се одвија током неколико ноћних сати у једној од земаља Европе, у којој власт преузимају фашисти. У сиротињској четврти у малом стану, живе Она и Он. Они су свет за себе, али и део историје која се управо догађа. Она, Карла је пре неколико година усвојила њега, Хелвера, ментално заосталог дечака. Покушава да га спасе од разјарене руље и војске којом је он фасциниран, а која осваја град и све пред собом руши немилосрдно убија, нарочито слабе, старе и болесне.”, наводе из Академије.

Коментара: 0


#   Ниш   Студентски културни центар   Урбан фест
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима