Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otvoren 15. Međunarodni studentski pozorišni festival URBAN FEST

rssBookmark and Share

Niš 02.09.2019. Južna Srbija Info

U dvorištu Univerziteta sinoć je zvanično otvoren 15. Međunarodni studentski pozorišni festival URBAN FEST. Ljubitelji pozorišta će do četvrtka uživati u predstavama koje donose glumci iz Rusije, Republike Srpske i iz različitih krajeva Srbije.

Foto: Luka Aranđelović
Foto: Luka Aranđelović

Na svečanom otvaranju omiljenog studentskog pozorišnog festivala, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš, publiku su prvo pozdravili domaćini, glumci Akademskog pozorišta SKC-a.

Publika je, zatim, imala prilike da pogleda predstavu “27- I drvo je reklo nemoj”, a priču o princu poezije, Branku Miljkoviću, donela je Akademija umetnosti Banja Luka. Potom je na repretoaru bio komad “Porodične priče”, takođe u izvođenju ovog pozorišta.

Do poslednjeg mesta puno dvorište Univerziteta, dugi aplauzi i ovacije, najbolji su dokaz kvaliteta predstava koji nam ovogodišnji festival donosi, ali i toga da će stručni žiri i žiri okruglog stola imati težak zadatak.

Drugog dana festivala na repertoaru je, od 20.30 sato predstava “Totovi”, Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Kragujevac. Reditelj predstave je Kostadin Stojadinov.

“Priča o porodici Tot, iako smeštena u Mađarsku u vreme Drugog svetskog rata, oslikava prirodu običnog, poniznog čoveka svuda i uvek, u svim dobima velikih stradanja, gde se težnja za opstankom suprotstavlja očuvanju ljudskog dostojanstva. U malim igrama Majora i Totovih sukobljavaju se sadizam i instinktivna borba za opstanak, zabava i strah, pojedinac-stradalnik i kolektivno stradanje svedeno na broj. Partije šaha, domina i karata su stvarnost rata, zabava ili strast onih koji koji drže poluge moći, dok je za drugu stranu smrtonosna igra užasna stvarnost, igra u koju su bez svoje volje uvučeni i gde treba „biti pametan”. Kada se igra sa fronta prenese u dom poslušne porodice, stvara se niz neobičnih situacija u kojima nismo sigurni da li je posredi odnos stvarnih ljudi ili antropomorfnih figura koje se međusobno poništavaju, pobeđuju i gube.”, kažu u ovom pozorištu.

Od 22č Akadmija umetnosti iz Novog Sada na scenu donosi predstavu “Noć Helvera”, a reditelj predstave je Boris Isaković.

“Radnja se odvija tokom nekoliko noćnih sati u jednoj od zemalja Evrope, u kojoj vlast preuzimaju fašisti. U sirotinjskoj četvrti u malom stanu, žive Ona i On. Oni su svet za sebe, ali i deo istorije koja se upravo događa. Ona, Karla je pre nekoliko godina usvojila njega, Helvera, mentalno zaostalog dečaka. Pokušava da ga spase od razjarene rulje i vojske kojom je on fasciniran, a koja osvaja grad i sve pred sobom ruši nemilosrdno ubija, naročito slabe, stare i bolesne.”, navode iz Akademije.

Komentara: 0


#   Niš   Studentski kulturni centar   Urban fest
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima