Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дугорочна временска прогноза за Ниш

rssBookmark and Share

Ниш 05.07.2018. Никола Стојановић

Лето нас је још у пролеће подсетило да се спремамо полако за топле летње месеце. Упозорења да ће бити топлије од прошлог, затим обавештења да ће можда бити кишовито лето и да неће бити много високих температура, само су нека од предвиђања стручњака којима је временска прогноза и њено праћење основно занимање.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Док су многи пољопривредници током пролећа призивали кишу, било је и оних који су се и те како радовали сунцу. Усеви, летина, све је требало заштити, а ако би и дошло до непредвиђених временских прилика, морало је брзо да се реагује.

Ово пролеће нишком крају није задало много муке. Временска прогноза није одударала од стварних временских прилика, а оно што чека Ниш у наредном периоду, и не само Ниш већ и целу Србију многима је већ познато. Дугорочна временска прогноза за Ниш за наредне летње месеце не доноси никаква изненађења. Јул ће бити топао и сув са неколико топлотних таласа, у августу ће бити падавина као што је било и у претходним годинама, а за септембар се предвиђа топло време уз неколико кишних данас.

Јул – сув и топао са неколико изузетно топлих дана

Према предвиђањима Хидрометереолошког завода Србије овога јула нас очекују високе температуре које ће у односу на прошлогодишње бити више за степен, два. Предвиђено је да ће просечна најнижа температуре бити између 18 и 19 степени, док ће просечне максималне температуре током јулских дана бити више у односу на досадашњи просек. Када је реч о падавинама, она ће бити испод просека у односу на претходне године и то за 10мм мање падавина се очекује овог јула, па ће тако просечна количина падавина у јулу износити око 30 мм по метру квадратном. Топлотни таласи се очекују, па ће јул бити најтоплији месец ове године.

Август – топло и суво уз нешто више падавина

Временска прогноза за август показује да ће Нишлије и у овом месецу уживати у топлим данима и великом броју сунчевих сати. За расхлађење ће  морати да се свако сналази како уме, а у односу на вишегодишњи просек, просечна температуре у августу биће виша и то за 1 степен. Иако ће минимална августoвска температура бити око 19 степени, очекује се да ће средња температуре ваздуха бити око 30 степени што је више за око 2 степена у односу на досадашњи вишегодишњи просек. Падавине у августу биће веће него у јулу, а временска прогноза предвиђа да ће количина падавина бити у оквиру досадашњег вишегодишњег просека.

Септембар – мало кише, више сунца

Дугорочна временска прогноза предвиђа да ће температуре такође бити у порасту у овом периоду, и у односу на досадашњи вишегодишњи просек биће за око 1 степен виша.  Међутим, минимална температуре ваздуха биће око 14 степени у просеку, док ће просечна максимална температуре бити око 23 степена. Иако се предвиђа да ће септембар Нишлијама, а и целој Србији донети продужетак лета, биће и кише током овог месеца.

Просечна количина падавина неће прелазити досадашњи вишегодишњи просек, а очекује се да ће просечна количина падавина бити око 35мм по метру квадратном.

Дугорочна временска прогноза је рекла своје, Нишлије чека дуго и топло лето, температуре ће бити у оквирима вишегодишњих просека, зато је најбоље да се сад већ планира одмор и бег од врућине.

Коментара: 0


#   Ниш   временска прогноза
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима