Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Две могућности да грађани Србијe добију сертификат за путовање у ЕУ

Bookmark and Share

17.03.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

За грађане Србије постојаће двa начина да дођу до сертификата за путовање у ЕУ. У ЕК се надају да ће путовање бити лакше уз документ који ће бити доказ о вакцинацији, стеченом имунитету након опоравка од болести, или негативном тесту на коронавирус.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

У Европској комисији кажу да ће грађани Србије моћи да добију и европски зелени сертификат на основу домаћег доказа о вакцинацији, али да земље чланице тек треба да утврде како ће издавати те сертификате грађанима трећих земаља.

Други начин је да ЕУ призна директно српске сертификате о вакцинацији ако буду усклађени са европским системом провере информација.

"Радимо на томе да овај систем проширимо на грађане трећих земаља који долазе као туристи у Шенген зону или имају овде боравиште", истакао је Дидије Рејндерс, европски комесар за правду. 

У ЕК се надају да ће путовање бити лакше уз документ који ће бити доказ о вакцинацији, стеченом имунитету након опоравка од болести, или негативном тесту на коронавирус.

"Намера нам је да овим сертификатом помогнемо земљама чланицама да врате могућност слободног кретања на безбедан, одговоран и кредибилан начин", каже председница ЕК Урсула фон дер Лајен.

Према предлогу, земље чланице ће бити обавезне да прихватају сертификат о вакцинацији неком од вакцина одобрених у ЕУ, али ће имати могућност да олакшају путовање и на основу потврда о вакцинама које нису регистроване на европском тржишту, као што су "Синофарм" и "спутњик В".

Председница Европске комисија запретила је да ће ЕУ забранити извоз вакцина у земље које одбијају да деле сопствену производњу – најава јасно усмерена на Велику Британију.

"Извоз вакцина мора да иде у оба смера и буде пропорционалан, и употребићемо свако средство да то обезбедимо", поручила је Урсула фон дер Лајен. 


#   ЕУ   путовање   Европа   Коронавирус   ПСР тест   ковид вакцина
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима