Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dve mogućnosti da građani Srbije dobiju sertifikat za putovanje u EU

Bookmark and Share

17.03.2021. RTS, Južna Srbija Info

Za građane Srbije postojaće dva načina da dođu do sertifikata za putovanje u EU. U EK se nadaju da će putovanje biti lakše uz dokument koji će biti dokaz o vakcinaciji, stečenom imunitetu nakon oporavka od bolesti, ili negativnom testu na koronavirus.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

U Evropskoj komisiji kažu da će građani Srbije moći da dobiju i evropski zeleni sertifikat na osnovu domaćeg dokaza o vakcinaciji, ali da zemlje članice tek treba da utvrde kako će izdavati te sertifikate građanima trećih zemalja.

Drugi način je da EU prizna direktno srpske sertifikate o vakcinaciji ako budu usklađeni sa evropskim sistemom provere informacija.

"Radimo na tome da ovaj sistem proširimo na građane trećih zemalja koji dolaze kao turisti u Šengen zonu ili imaju ovde boravište", istakao je Didije Rejnders, evropski komesar za pravdu. 

U EK se nadaju da će putovanje biti lakše uz dokument koji će biti dokaz o vakcinaciji, stečenom imunitetu nakon oporavka od bolesti, ili negativnom testu na koronavirus.

"Namera nam je da ovim sertifikatom pomognemo zemljama članicama da vrate mogućnost slobodnog kretanja na bezbedan, odgovoran i kredibilan način", kaže predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Prema predlogu, zemlje članice će biti obavezne da prihvataju sertifikat o vakcinaciji nekom od vakcina odobrenih u EU, ali će imati mogućnost da olakšaju putovanje i na osnovu potvrda o vakcinama koje nisu registrovane na evropskom tržištu, kao što su "Sinofarm" i "sputnjik V".

Predsednica Evropske komisija zapretila je da će EU zabraniti izvoz vakcina u zemlje koje odbijaju da dele sopstvenu proizvodnju – najava jasno usmerena na Veliku Britaniju.

"Izvoz vakcina mora da ide u oba smera i bude proporcionalan, i upotrebićemo svako sredstvo da to obezbedimo", poručila je Ursula fon der Lajen. 


#   EU   putovanje   Evropa   Koronavirus   PSR test   kovid vakcina
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima