Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сутра свечано отварање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије ЛИФФЕ

rssBookmark and Share

Лесковац 17.09.2019. Јужна Србија Инфо

Дванаесто издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије ЛИФФЕ, које се одржава у Лесковцу од 18. до 22. септембра, у организацији Лесковачког културног центра, биће свечано отворено у Народном позоришту у 19 часова.

Сутра свечано отварање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије ЛИФФЕ

Фестивал ће отворити Милош Биковић, један од најпопуларнијих српских глумаца са све запаженијом интернационалном каријером, а гост свечаног отварања биће и глумац Андрија Милошевић. На отварању ће бити уручена и награда “Живојин Жика Павловић” овогодишњем лауреату Богдану Диклићу, прослављеном глумцу, за афирмацију регионалне филмске уметности у свету. 

Након церемоније свечаног отварања, у оквиру Такмичарског програма ће бити приказан руско-српски филм „Балканска међа“ редитеља Андреја Волгина, у којем главне улоге тумаче српски глумци Милош Биковић, Милена Радуловић, и Гојко Митић, и руски Антон Пампушњиј, Гоша Куценко, Сергеј Шакуров, и Сергеј Гармаш.

Поред „Балканске међе“ која отвара фестивал и Кустуричиног филма „Пепе, један узвишени живот“ који ће бити приказан ван конкуренције последњег дана фестивала, за награде за најбољу режију такмичиће се још пет домаћих филмова: „Пијавице“ Драгана Маринковића, „Краљ Петар Први“ Петра Ристовског, „Ајвар“ Ане Марије Роси, „Шавови“ Мирослава Терзића и „Делиријум тременс“ Горана Марковића.

У оквиру главног фестивалског програма биће приказано девет регионалних филмских остварења, осам у такмичарском програму и црногорски филм „Последњи Yу филмски романтик“ Радослава Станишића, који ће бити приказан ван такмичарске селекције. Филм „Син“ редитељке Инес Тановић из Босне и Херцеговине, као и словеначки „Глумим, јесам“ Мирослава Мандића имаће српску премијеру управо у Лесковцу.

Публика ће моћи да погледа и хрватске филмове „Последњи Србин у Хрватској“ Предрага Личине и „Осми повјереник“ Ивана Салаја, филм „Последице“ у режији словеначког редитеља Дарка Штантеа, „Ти имаш ноћ“ Ивана Салатића из Црне Горе, северно-македонски „Господ постоји, њено име је Петрунија“ Теоне Митевске, који је српску премијеру имао на овогодишњем Палићком фестивалу, и филм „Сам самцат“ Боба Јелчића из Босне и Херцеговине.
О наградама за најбоље филмове, режију и глумце дванаестог ЛИФФЕ фестивала одлучиваће трочлани жири у саставу: редитељ Винко Брешан из Хрватске (председник жирија), редитељ Ненад Диздаревић из Босне и Херцеговине, и глумица Бојана Маљевић из Србије.

Ван такмичарке конкуренције, на фестивалу ће бити приказане пилот епизоде четири серије: „Бисер Бојане 2“ у режији Миме Караџића, „Група“ Уроша Томића, „Дуг мору“ Горана Гајића, и „Сенке над Балканом 2“ Драгана Бјелогрлића. 
Богат пратећи програм Лесковачког интернационалног фестивала одвијаће се кроз пројекције студентских филмова из региона, трибинске, књижевне и галеријске догађаје, који ће у фокусу имати професионални рад Живојина Жике Павловића, као и глумца Небојше Глоговца.

Лесковачки интернационални фестивал филмске режије ЛИФФЕ покренут је 2008. године у циљу промоције филмских остварења и аутора из земље и региона. Током своје историје, у организацији Лесковачког културног центра и под покровитељством Министарства културе и града Лесковца, развио се у престижну манифестацију која далеко превазилази локалне оквире и има све већу популарност код филмофила и филмских стваралаца. ЛИФФЕ је данас незаобилазна тачка у културном животу града, а концепт заснован на афирмацији дела и стваралаца са простора бивше Југославије, који у први план ставља уметност филмске режије, сврстава овај фестивал у ред најзначајнијих манифестација у Србији и региону.

Овогодишње, дванаесто издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – ЛИФФЕ одржаће се од 18. до 22. септембра на више локација у Лесковцу. Током пет фестивалских дана, публика ће моћи да ужива у најбољим филмовима из региона насталим у последњој години.

 

Коментара: 0


#   Лесковац   фестивал   глумци   филм   Милош Биковић   режија   ЛИФФЕ фестивал
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима