Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За гинеколога мораш да нађеш времена!

rssBookmark and Share

Врање 23.01.2014. Танјуг

У Врању, Прешеву и Бујановцу у суботу, 25. јануара, почиње кампања "Нађи времена" чији је циљ информисање и едукацију јавности о важности очувања и унапређења здравља жена.

За гинеколога мораш да нађеш времена!

Кампања, у оквиру Европске недеље превенције рака грлића материце, ће обухватити низ различитих активности, а кроз сваку од њих биће скренута пажња јавности на то да је брига о здрављу уједно и брига о потомству, као и да је превентива најбољи лек за здрав живот.

Прву активност спровешће студенти медицине који ће, као будући лекари, саветовати грађане и грађанке о важности редовних гинеколошких прегледа и последицама небриге о сопственом здрављу.

Сваког дана четири жене оболе
Србија је међу водећим земљама у свету по броју оболелих жена од рака дојке и грлића материце, а рак дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији, од кога оболи једна од осам жена. Рак грлића материце је други водећи узрок обољевања и четврти узрок умирања од рака код женске популације у Србији. Сваког дана четири жене оболе од рака грлића материце, годишње оболи 1.800 жена, а њих 500 прерано премине. Свака пета жена у Србији иде на редовне гинеколошке прегледе.

Студенти ће 25. јануара на централним градским трговима у Врању, Прешеву и Бујановцу, од 10 до 13 часова, делити информативно едукативне брошуре и беџеве који би требало да их подсете да нађу мало времена за себе и редовне прегледе.

"Активном улогом жена и редовним превентивним прегледима, могу се на време открити рак дојке и грлића материце и помоћи у излечењу и очувању здравља", каже сарадница на програму Ана Недељковић.

Она је додала да су, имајући то у виду, Влада Србије, општина Прешево, Европска унија и Влада Швајцарске преко ЕУ Прогреса, финансирале изградњу и опремање ванболничког породилишта у Прешеву.

Осим тога, кампања "Нађи времена" обухвата и емитовање телевизијског спота и радио рекламе на локалним телевизијским и радио станицама, као и билборде који су распоређени на неколико локација у Врању, Прешеву и Бујановцу.

Стручни скуп и конференција ће бити одржани у Бујановцу 4. фебруара, на Светски дан борбе против рака.

 

Коментара: 0


#   Врање   Бујановац   Прешево   здравство   здравље   преглед   студенти   рак грлића материце   рак дојке   Светски дан борбе против рака   здрав живот
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима