Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли је могуће да развод буде безболан?

Bookmark and Share

24.02.2021. Никола Стојановић

Познат је податак да у новије време у нашој земљи има много више развода, али и у целом свету.

Да ли је могуће да развод буде безболан?

Многи стручњаци претпостављају да је разлог за то избегавање одговорности супружника, односно непостојање разумевања. Наиме, у не тако давној прошлости, наше деке и баке су обележавале и по 50 година заједничког живота, а данас се разводи дешавају већ после неколико месеци брака.

Како се претпоставља, разлог за то је донекле размаженост савремених људи, односно одсуство жеље да се неке препреке премосте.

Мора се признати да данас адвокати за разводе имају пуне руке посла, просто зато што изгледа као да је мода неживети у брачној заједници. Можда звучи сурово, али тако делује.

Међутим, постоје супружници, који кроз бракоразводну парницу успеју да прођу са најмање ожиљака, односно да стрес који развод брака неминовно доноси, сведу заиста на минимум.

Договор је увек опција

Наравно да уколико супружници верују једно другом, односно ако имају разумевања за све мане оног другог, тешко да ће доћи до развода брака. Међутим, чак и у таквим ситуацијама, може доћи до несугласица, али ако има љубави и поштовања, све ће се то некако премостити.

Ипак, са годинама долази до засићења, па људи једноставно бирају који је најбољи пут. У том случају многи од њих се одлучују на подношење тужбе за развод брака, просто зато што не виде други начин.

Подразумева се да ће их одабрани адвокати за развод саветовати да развод буде споразуман, просто зато што је то примарно боље за децу, уколико их супружници имају. Тада је најбоље да се они договоре око доделе старатељства, односно око функционисања живота детета и њих самих у будућем периоду, као и око поделе имовине.

У случају да не постоји могућност било каквог договора, адвокати за развод ће покренути класичну бракоразводну парницу. Неретко се догађа да управо тај поступак изазове многе, не тако пријатне ситуације и последице како за једног и за другог супружника, тако исто и за њихову децу. Да бисте то избегли, потребно је прво да будете зрели, а затим и да добробит детета ставите испред свега.

Једино на тај начин бракоразводна парница може да буде спроведена без не тако озбиљних последица и за супружнике и за њихову децу.

Како да детету објасните новонасталу ситуацију?

Никоме није лако да се навикне на ситуацију, која је до јуче била уобичајена, а данас постаје сасвим другачија.

Познато је и да је развод брака на високом месту листе ситуација, које и те како изазивају стрес не само супружницима, него у њиховој заједничкој деци. Из тог разлога је потребно да малишанима објасните на најбољи могући начин целокупну ситуацију и њено решење.

Можда ће вам у томе помоћи и адвокати за развод, који вам могу предочити могућност да контактирате стручњаке, који ће се укључити у разговор са вашим малишанима и помоћи им да се навикну на целокупну ситуацију.

Имајте само на уму да је најважније у целој ситуацији, да ваша деца из ње изађу што мање повређена.

Али да бисте могли да им помогнете, потребно је прво да са њима разговарате, а онда и да знате да деца у одређеном узрасту имају нека уобичајена осећања по питању развода брака родитеља. Примера ради, код тинејџера врло често та ситуација изазива љутњу, па се неретко догађа да окривљује једног или другог родитеља, те да крене путем који се никоме неће допасти. Када су у питању млађа деца, њима је, чини се лакше објаснити новонасталу ситуацију, али свакако треба обратити пажњу на то да ли ће дете можда кривити себе због развода родитеља или ће евентуално бити у страху да ли ће тата или мама престати да га воле због целокупне ситуације. Из тог разлога је врло важно објаснити детету да развод брака његових родитеља не значи да ће они престати њега да воле, односно да ће се било шта променити у односу између тате и детета, то јест маме и детета. Ситуација ће несумњиво бити другачија, али осећања маме и тате према детету не би смела да буду другачија и то треба детету објаснити, како би било заштићено у целокупној ситуацији.


#   брак   развод
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима