Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како да систем за видео надзор траје што дуже?

Bookmark and Share

06.01.2023. Никола Стојановић

Није тајна да цена система за видео надзор варира у зависности од тога које елементе укључује. Зато многи људи настоје да открију шта је то потребно да учине да би такав један систем дуго година оптимално функционисао. 

Како да систем за видео надзор траје што дуже?

Прво и основно што морају имати на уму јесте да се увек препоручује да систем за видео надзор у објекту било које намене искључиво уграђују професионалци са дугогодишњим искуством. 

Можда неко и мисли да може то самостално да учини, али врло брзо ће схватити због чега је боље препустити тај посао стручњацима. Наравно да уколико неко жели само да угради на пример једну камеру и ништа више, можда то може и да учини самостално, али онда ипак не говоримо о систему видео надзора. 

Када се помиње систем за видео надзор, то подразумева одговарајућу припрему, односно планирање, те дефинисање позиција не само за камере, већ и за сензоре за дим, као и за сензоре за детекцију покрета и друге елементе које један такав систем укључује. Из тог разлога је увек боља опција препустити уградњу система за видео надзор стручним лицима. 

Одржавање је кључ трајања система за видео надзор

Можда неко и мисли да је довољно само да ангажује стручњаке који ће уградити систем за видео надзор, те да не брине више о њему. Све то је делимично тачно, али треба водити рачуна и о одржавању тог система. 

Ипак, много је важније да стручњаци који буду ангажовани за планирање и изградњу система видео надзора том приликом користе адекватну опрему, односно не само ону који је скупа, већ и ону која је квалитетна. Баш зато се и напомиње да је неопходно ангажовати професионалце са вишегодишњим искуством за уградњу система за видео надзор. 

Међутим, када је у питању одржавање тог система, то не значи само да треба контактирати фирму који је била ангажована за уградњу уколико дође до неког проблема, већ да треба поштовати правило о редовном сервису свих елемената комплетног система за видео надзор. Посебно уколико је у њега укључен и уређај за снимање, јер је одржавање регулисано и актуелним законом. У том закону који је донет почетком 2017. године врло јасно је наведено ко има право да врши уградњу система за видео надзор и његово одржавање. 

Такође је важно да уколико у конкретном систему постоји уређај за снимање буде поштована ставка овог закона, а која се односи на чување снимка система за видео надзор. 

У истом том закону је наведено и шта тачно подразумева одржавање система за видео надзор, те би стручњаци који су ангажовани за уградњу тог система требало на време да обавесте клијенте о томе. 

Наиме, препорука је да то буде периодично одржавање система за видео надзор, током кога ће се стручњаци фокусирати на то да изврше преглед и проверу свих оних елемената који су у конкретни систем укључени. А то свакако нису само камере, већ и напајања, затим каблови, конектори и други елементи. Исто тако је важно и да редовно одржавање система за видео надзор обухвати и софтверски део конкретног система, што значи да ће стручњаци који буду ангажовани том приликом бити у обавези да изврше и проверу свих програма који се за функционисање таквог система за видео надзор користе.

 


#   видео надзор
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима