Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како функционишу алармни системи 

Bookmark and Share

02.08.2018. Никола Стојановић

Да бисте изабрали најбољу заштиту за ваш дом од провалника онда морате да знате и како одређене врсте заштите функционишу.

video nadzor
video nadzor

Ваш дом можете заштити на различите начине и то не мора да се односи на уградњу неких додатних средстава. 

На пример, ви не морате да купите камере, сензоре или алармне системе да бисте заштитили ваш дом. Некада је потребно да само мало водите рачуна, ипак то није случај код свих. Онај ко се сусрео са провалницима се сигурно неће зауставити на тако неким ситним заштитама, већ ће предузети озбиљене мере и озбиљне кораке. Један од најчешћих видова заштите су алармни системи и за додатну сигурност видео надзор.


Како изгледа алармни систем


Да бисмо објаснили како функционише, пре свега морамо да наведемо од чега се све састоји алармни систем. Основу алармног система чине сензори, они су кључни. Управо ти сензори отркивају многе ствари. 

Дакле, ти сензори алармног система "осећају" када се отворе врата, када се нешто сломи, односно када се сломи стакло, они чак могу да детектују и цурење воде, али и дим. Импресивно је да алармни системи, односно сензори могу да детектују и ходање. Поред сензора постоји и тај један централни аларм, који заправо шаље даље упутства. 

Дакле, ако би  било који од сензора приметио нешто чудно, нешто несвакидашње од овога што смо навели, онда би он послао поруку власнику да нешто није у реду. 

Детектори на вратима и осталим улазима

Основа алармног система јесу и детектори на вратима. Због чега је то тако? Па зато што провалници углавном улазе на врата и онда је важно да управо ту успоставите одличну заштиту. Када се деси провала алармни систем ће то препознати и послаће сигнал. То је сасвим једноставно. Међутим, од вас зависи да ли ћете заштити целу кућу или не. 

То значи да би требало да поставите сензоре, односно детекторе на свим могућим улазима у ваш стан или кућу. Обавезно треба поставити и дететкторе на стаклима, јер се честе провале дешавају и када провалници разбијају прозоре и покушавају да уђу кроз њих. Тако да је и ово јако важно да знате. 


Шта се дешава када се аларм укључи? 


Јако важно питање. Наиме, постоји више врста алармних система, али ми ћемо говорити о оним најзаступљенијим. Овако, када провалник уђе у вашу кућу, прво ће се активирати аларм унутар саме куће, који има за циљ да уплаши провалника. 

Тај аларм производи јако непријтан звук, од којег ће се најежити и сам провалник и једноставно ће га управо тај звук потпуно деконцентрисати. Затим, није само циљ да се он уплаши на тај начин, већ и да се други обавесте да се ту нешто чудно дешава. Тако ће се на пример укључити и спољашни аларм. То значи да ће јак звук чути и комшије, па и они могу да реагују тако што ће позвати полицију и слично. 

Затим, алармни систем функционише и тако што вама шаље обавештење да се нешто дешава. Поједини алармни системи су јако добро урађени и повезани и са надлежним службама, тако да аутоматкси и њима шаљу обавештења да нешто није у реду. Добро би било да размислите и о овој врсти алармног система, који вас и те како може заштити. 

Коментара: 0


#   видео надзор   аларм
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима