Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како препознати добар половњак?

Bookmark and Share

05.12.2017. Блиц

Лош мотор, непоуздане кочнице, лажирана километража...
У сто џакова половних аутомобила крије се исто толико мачака, оком лаика невидљивих, на које се купци пецају.

Како препознати добар половњак?

Ко ће боље дати савет како открити фалинку половњака ако не људи чија је аутомобил професија, и за воланом, и под хаубом, и у каналу - најтрофејнији аутомобилиста велике Југославије Милун Веснић и његов наследник на победничким постољима Милован - Микица Веснић.

Њих двојица су аутомобилски шампиони, али и власници једног од најпознатијих ауто-сервиса у западној Србији. Милун Веснић је 18 пута био првак СРФЈ, двоструки шампион Балкана и први добитник дијамантске кациге. Микица је 13 пута био државни шампион, четири пута првак централне Европе, власник дијамантске и четири златне кациге. Они за читаоце "Блица" откривају на шта треба да обрате пажњу.

Шта значи боја дима

Да ли цури уље, мада то није уочљиво голим оком, узбрдица је опет најбољи тест. Под пуним гасом се треба осврнути и погледати да ли има дима. Ако је дим црн, то је назнака проблема система за убрзигавање горива, ако је дим плав, не ваља или турбина или мотор, причају Веснићи.

Мора да пали на хладно

Најбоље је, причају обојица, пре куповине консултовати мајстора, што није велики трошак, јер преглед, зависно од аутомобила, кошта од две до четири хиљаде динара. Ипак, за оне који неће над канал код механичара, Весићи имају савете како открити лако уочљиве бољке аутомобила. Прво и основно - ако је мотор опран и сув, не треба веровати да је исправан и да из њега не цури уље или антифриз.

- Ако аутомобил код хладног старта одмах упали, то је први показатељ да су мотор, акумулатор и анлансер у добром стању - објашњавају Веснићи.

Како проверити пливајући замајац

Исправност пливајућег замајца, који нимало није јефтин, може се проверити на следећи начин: Када возило ради у месту, треба нагазити, па пустити квачило. Ако у се у стању пуштеног квачила возило тресе, а притиснутог престају вибрације - постоје проблеми са пливајућим замајцем.

Сервисна књижица

- Основ свега је сервисна књижица. Ако продавац нема оригиналну, то у 99 одсто случајева значи да је враћена километража или подмлађена година производње. Уз то иде и прича трговца "возила га баба из Немачке" - објашњава Милун Веснић.

Ни прва лекција, допуњује отац Милован, не мора бити Свето писмо јер се оригиналне сервисне књижице лажирају, чак и у Немачкој, толико верно, да је фалсификат често немогуће препознати.

- Најпоузданије је куповати аутомобил од првог власника који је аутомобил купио у Србији, и има књижицу од нултог километра до тренутка продаје, или од официјелног дистрибутера који има електронску сервисну књижицу у којој свака поправка остаје у бази података - каже Милован.

Обавезно код мајстора

И поред детаља о исправности аутомобила које купац може сам проверити, Милун и Микица Веснић препоручују: Пре него што падне рука руци, возило треба да погледа механичар.

- У супротном, то је исто као кад болестан човек сам себи даје дијагнозу и преписује лекове. Боље је код мајстора - и због безбедности и због трошкова, јер непроверен половњак може да кошта много више него што је плаћен - добронамерно веле власници многих победничких постоља аутомобилских трка.

Кочнице, вешање и лимарија

- Стајни трап - амортизери, виљушке, јабучице, споне - пробају се на неравном путу. Исправност кочница, код аутомобила које имају АБС, може се проверити наглим стиском на папучицу. Ако се под ногом осети подрхтавање, то значи да точкови неће заблокирати, односно да су кочнице исправне - поручују два аса аутомобилског спорта.

Лимарија је, кажу, и те како погодна за шминку, и њено право стање могу утврдити само мајстори.

Унутрашњост

Тапацирани делови - волан, папучице, ручица за ручну кочницу, који на први поглед могу да одају утисак очуваног половњака, и те како могу да сакрију хабаност аутомобила јер су то елементи који се могу репарирати и сакрити стање у коме се возило налази.

Пробна вожња открива много

За све остало што лаик може уочити, потребне су пробне вожње. Најпожељније је узбрдицом. На таквој деоници се најбоље испрати стрелица за грејање која показује у каквом су стању мотор или термостат или вентилатор. Код турбо-дизела, ако на узбрдном путу не постоји константност у раду, то је симптом да турбина или пратећи сензори нису у реду - саветују Весићи.

Коментара: 0


#   саобраћај   аутомобили   куповина   Свето писмо
@


 


[ Додај коментар ]