Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Привредни риболов у Србији

Bookmark and Share

30.01.2020. Никола Стојановић

Желите да се бавите привредним риболовом? Ако хоћете да се будете привредени риболовац припремите мрежу, лиценцу, дозволу и моторни чамац.

Риболовачка опрема
Риболовачка опрема

Најбољи штапови за пецање, адекватне машинице за пецање, да ли вам то треба?

Ево шта све треба да поседујете.

Од тога где ловите зависиће и ваша зарада, али годишње може од 800 000 па и преко милион динара да се заради. Код нас потреба за рибарима и те како постоји, а посебно је на тржишту тражена риба у време поста.

У претходној години произведено је и уловљено је преко 8000 тона рибе. Скоро 2/3 производње рибе долази из рибњака. Остатак производње улове рекреативни и професионални рибари. Но, наша земља велику количину рибе и њених орерађевина увози. На годишњем нивоу се увезе и до 35 000 тона рибе, а за ту количину потребно је издвојити преко 89 милиона долара, а ови подаци доказују да код нас привредни риболов има и те какав потенцијал.


Потенцијали привредног риболова

Код нас привредни риболов присутан је на само три реке и то на Тиси, Сави и Дунаву. Највише се лови шаран, бела риба, кечига, смуђ и сом. Овај посао ограничавају временске прилике, као што су снег, киша, јак ветар и хладноћа, па се привредним риболовом можете бавити око 200 дана годишње,  а тек негде око 160 дана на простору Ђердапа. Али за успешно бављење привредним риболовом неопходан је и почетни капитал и то најмање 5000 евра.

Такође, сваки привредни риболовац мора да поседује и лиценцу коју даје министарство за заштиту животне средине и за ову лиценцу неопходно је издвојити неколико хиљада динара.  Лиценца за обављање привредног риболова подразумева и да знате закон, али и да се разумете у рибу.
Од риболовца се очекује да имају положено за чамац, а уз то и да поседује чамац на своје име који ће бити употребљен искључиво за привредни риболов.


А колико све то може да кошта?


Када се све прорачуна, један пристојан чамац може да се купи за око хиљаду евра. Мотор за чамац је нешто скуплки, па онај са осам коња кошта и до све хиљаде евра. А да не помињемо да се чамац сваке године мора регистровати, па је и за регистрацију потребан новац.  Али у лов не можете ићи, ако немате дозволу за привредни риболов. Њу издаје јавно предузеће или савез који руководи одређеном рибарском облашћу.

Пошто се једино можете ппривредним риболовом бавити на Сави, Дунаву или Тиси годишње морате платити дозволу за риболов на овим подручјима, а у зависности од тога коме подручје припада, цена на годишњем нивоу се разликује и може да износи и преко 1000 еура.

Док су рекреативцима потребни само добри штапови за пецање, привредни риболовци морају да поседују потпуну риболовачку опрему. У сваком случају, размислите да ли желите да љубав према риболову преточите у посао. Улагања су неопходна, а сада више није питање да ли су купљени добри штапови за пецање и јесу ли пријатељи спремни да се опустите и да забаците мамце, па ко победи, победио је. Размислите да ли заиста желите озбиљно да се бавите привредним риболовом, потенцијали су ту, шансе за зараду такође, а одлука је само на вама!

Коментара: 0


#   риболов   риба   опрема   пецарош
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима