Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Privredni ribolov u Srbiji

Bookmark and Share

30.01.2020. Nikola Stojanović

Želite da se bavite privrednim ribolovom? Ako hoćete da se budete privredeni ribolovac pripremite mrežu, licencu, dozvolu i motorni čamac.

Ribolovačka oprema
Ribolovačka oprema

Najbolji štapovi za pecanje, adekvatne mašinice za pecanje, da li vam to treba?

Evo šta sve treba da posedujete.

Od toga gde lovite zavisiće i vaša zarada, ali godišnje može od 800 000 pa i preko milion dinara da se zaradi. Kod nas potreba za ribarima i te kako postoji, a posebno je na tržištu tražena riba u vreme posta.

U prethodnoj godini proizvedeno je i ulovljeno je preko 8000 tona ribe. Skoro 2/3 proizvodnje ribe dolazi iz ribnjaka. Ostatak proizvodnje ulove rekreativni i profesionalni ribari. No, naša zemlja veliku količinu ribe i njenih orerađevina uvozi. Na godišnjem nivou se uveze i do 35 000 tona ribe, a za tu količinu potrebno je izdvojiti preko 89 miliona dolara, a ovi podaci dokazuju da kod nas privredni ribolov ima i te kakav potencijal.


Potencijali privrednog ribolova

Kod nas privredni ribolov prisutan je na samo tri reke i to na Tisi, Savi i Dunavu. Najviše se lovi šaran, bela riba, kečiga, smuđ i som. Ovaj posao ograničavaju vremenske prilike, kao što su sneg, kiša, jak vetar i hladnoća, pa se privrednim ribolovom možete baviti oko 200 dana godišnje,  a tek negde oko 160 dana na prostoru Đerdapa. Ali za uspešno bavljenje privrednim ribolovom neophodan je i početni kapital i to najmanje 5000 evra.

Takođe, svaki privredni ribolovac mora da poseduje i licencu koju daje ministarstvo za zaštitu životne sredine i za ovu licencu neophodno je izdvojiti nekoliko hiljada dinara.  Licenca za obavljanje privrednog ribolova podrazumeva i da znate zakon, ali i da se razumete u ribu.
Od ribolovca se očekuje da imaju položeno za čamac, a uz to i da poseduje čamac na svoje ime koji će biti upotrebljen isključivo za privredni ribolov.


A koliko sve to može da košta?


Kada se sve proračuna, jedan pristojan čamac može da se kupi za oko hiljadu evra. Motor za čamac je nešto skuplki, pa onaj sa osam konja košta i do sve hiljade evra. A da ne pominjemo da se čamac svake godine mora registrovati, pa je i za registraciju potreban novac.  Ali u lov ne možete ići, ako nemate dozvolu za privredni ribolov. Nju izdaje javno preduzeće ili savez koji rukovodi određenom ribarskom oblašću.

Pošto se jedino možete pprivrednim ribolovom baviti na Savi, Dunavu ili Tisi godišnje morate platiti dozvolu za ribolov na ovim područjima, a u zavisnosti od toga kome područje pripada, cena na godišnjem nivou se razlikuje i može da iznosi i preko 1000 eura.

Dok su rekreativcima potrebni samo dobri štapovi za pecanje, privredni ribolovci moraju da poseduju potpunu ribolovačku opremu. U svakom slučaju, razmislite da li želite da ljubav prema ribolovu pretočite u posao. Ulaganja su neophodna, a sada više nije pitanje da li su kupljeni dobri štapovi za pecanje i jesu li prijatelji spremni da se opustite i da zabacite mamce, pa ko pobedi, pobedio je. Razmislite da li zaista želite ozbiljno da se bavite privrednim ribolovom, potencijali su tu, šanse za zaradu takođe, a odluka je samo na vama!

Komentara: 0


#   ribolov   riba   oprema   pecaroš
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima