Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Савети за бирање и одржавање бојлера

Bookmark and Share

25.10.2023. Никола Стојановић

Поприлична дилема може да се створи када се нађете у прилици да гледате и бирате нови бојлер за свој стан или кућу, јер тржиште нуди много тога, а углавном као лаик разлике и не видите, осим основних.

Илустрација
Илустрација


Бојлери за купатило или кухињу нису нешто што се мења често, шта се на кратак временски период квари, па је зато добро обратити пажњу приликом куповине, добро се информисати шта је то све што постоји у вези са њима да може да утиче на саму одлуку. Какве све врсте бојлера постоје, по чему се разликују, али и како се одржавају да би што дуже радили без икаквих проблема?


Проточни и стандардни бојлери


Бојлери се деле у две основне групе, проточне и стандардне. Проточни, како им и само име каже, служе да вода протиче кроз њих и моментално се загрејава када се вода пусти на славини, док су стандардни са казанима који су топлотно изоловани, грејачима који греју воду и на одређени временски период је догрејавају како се не би исхладила. Од одређених потреба, захтева и жеља, зависиће и који тачно бојлери вама одговарају. 


Бојлери за купатило


Наравно, постоје разлике када су у питању бојлери за купатило и за кухињу. Бојлери за купатило су веће запремине, казани њихову могу бити запремине од 30л до 100л. Од величине купатила, а најпре чланова породице, домаћинства, зависи и запремина бојлера. За четворочлану породицу, рецимо, не саветује се постављање бојлера са запремином мањом од 80л. Наравно, ово важи за стандардне бојлере, јер су проточни овде већ другачији, те немају казан, већ грејач који је око 10 пута јачи од онога у класичном бојлеру како би вода која протиче могла одмах и да се загреје. 
Бојлери за купатило се могу постављати хоризонтално и вертикално. Пре њихове куповине одредите како ће се поставити и шта вам више просторно одговара, јер на тај начин можете искористити и простор паметније и уредније.


Бојлери за кухињу


С друге стране, бојлери за кухиње су мањи, запремине од 5л до 15л. Зависно од потребе породице поставља се и бојлер одређене величине, најчешће тако да буде унутар неког кухињског елемента, судопере, радног стола или висећег елемента. Оно шта се највише ради, што свакако и јесте једно од најбољих решења, јесте повезивање цеви из кухиње са цевима из купатила, тако да бојлер из купатила уједно греје воду и за кухињске потребе. Добра страна кухињских бојлера јесте то да су економични, брзо загревају воду, те не троше превише електричне енергије, а топле воде за кухињске потребе увек има. 


Савети за одржавање бојлера


Бојлери за купатило или кухињу, али најпре за купатило, користе се константно. Како за све уређаје, тако и за њега важи правило да ако се редовно одржава и правилно користи онда ће дуже и трајати и радити без икаквих проблема. Да бисте потрошњу електричне енергије свели на минимум, подесите термостат бојлера на 55оЦ до 60оЦ. Поред тога, да каменац не би уништио грејаче, с  времена на време позовите некога да вам очисти бојлер од каменца. И једно од правила које већину буни, а то је да ли бојлер укључивати по потреби или држати већину времена укљученим? Ово зависи од тога колико топле воде трошите? Када константно трошите топлу воду, када је често потребна, онда је боље да буде укључен већину времена, а ако то није случај, онда га укључујте само у периоду режима јефтине струје. 


#   вода   куповина   бојлер
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима