Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зашто је избор адекватног лепка за плочице за кухињу важан?

Bookmark and Share

11.11.2022. Никола Стојановић

При реновирању простора у којем живимо или његовог почетног уређења крајњи циљ је јасан и исти. А он подразумева функционалан и естетски уређен простор по нашим критеријумима и стандардима који дугорочно пружа квалитет и сигурност.

Зашто је избор адекватног лепка за плочице за кухињу важан?

Тако је један од важних задатака при уређењу кухињског простора обезбеђивање функционалних и квалитетних подних и зидних подлога. Зашто је овај простор тако јединствен?

Осим што се у кухињи кува и овај простор може често бити изоложен високим темепратурама и испарењима, он је подложан и утицају воде јер се ту налази судопера која се свакодневно користи, али се у њој налазе и бројни кухињски елементи и комади који је чине

Зато је избор најбољих и најадекватнијих подних и зидних површина изузетно важан.

Од њега зависи постојаност, отпорност и квалитет

Сам избор плочица је важан. И ту је асортиман избора широк у погледу боја, дезена, облика, материјала од којег су направљене и простору за који су намењене. У складу са тим доноси се и одлука у вези са избором најдекватнијег лепка за плочице. За савет смо питали стручњаке из фирме Maxima.

Ако сами обављате ову куповину потребно је да знате пар ствари пре почетка. Потребно је разликовати основне врсте лепкова за плочице који се најчешће разликују по намени, цени, произвођачу, величини паковања и карактеристима.

У доношењу коначне одлуке која ће уједно бити и најоптималнији могући избор много вам могу помоћи продавци у радњама. Они имају искуство, добро познају производе које продају и имају знање шта је најбоље решење за одређене ситуација. Такође, могу вам помоћи да уклопити потребе карактеристике лепка за плочице у буџетка средстава која за то можете да издвојите.

У потпуности треба да одговара намени

Како постоје различите подне и зидне површине где је могућа примена лепка за плочице, развијени су и различити модели односно врсте које појединачно најбоље одговарају свакој од тих површина.

Избор треба да се уклопи и са материјалом од које су оне направљене, а раније су највише коришћење керамичке. Такође треба водити и рачуна о њиховој величини.

За кухињске просторе важно је да бирате оне лепкове за плочице који су отпорнији на влагу и воду, али и да буду отпорни на средства којима се врши ћишћење и одржавање простора.

Од врсте подлоге зависиће и потребна количина

Подлога на коју се нанасо лепак за плочице је једнако важна као и остали критеријуми при одабиру. Она значајно може утицати и бити пресудна за избор врсте лепка али и за количину која вам је потребна за извођење радова.

Што је подлога равнија то су потребне количине мање, зато је у неким просторима потребно обавити добру припрему површине пре наношење.

То поздразумева чишћење, равнање и отклањање свих већих неравнина, прашине и других вишкова.

А важно је направити добар избор и када је дисперзија за кречење у питању

Свако уређење и реновирање кухиње подразумева и освежавање зидних површина које су прекривене само бојом. Избор квалитетне дисперзивне боје односно дисперзије за кречење је кључ успеха за овакве просторе. Постоји више разлога за то.

Дисперзија за кречење је квалитетнија од полудисперзије, произведењесу на бази полимерних везива и по саставу је слична акрилним бојама.

Отпорна је на воду и имају добра и препоручена хемијска и механичка својства. Може се тонирати у широком спектру нијанси боја и зато је одличнан изор јер се може уклопити у било који простор, а посебно за кухињски.

 

 


#   плочице   ентеријер   кухиња
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима