Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zašto je izbor adekvatnog lepka za pločice za kuhinju važan?

Bookmark and Share

11.11.2022. Nikola Stojanović

Pri renoviranju prostora u kojem živimo ili njegovog početnog uređenja krajnji cilj je jasan i isti. A on podrazumeva funkcionalan i estetski uređen prostor po našim kriterijumima i standardima koji dugoročno pruža kvalitet i sigurnost.

Zašto je izbor adekvatnog lepka za pločice za kuhinju važan?

Tako je jedan od važnih zadataka pri uređenju kuhinjskog prostora obezbeđivanje funkcionalnih i kvalitetnih podnih i zidnih podloga. Zašto je ovaj prostor tako jedinstven?

Osim što se u kuhinji kuva i ovaj prostor može često biti izoložen visokim temepraturama i isparenjima, on je podložan i uticaju vode jer se tu nalazi sudopera koja se svakodnevno koristi, ali se u njoj nalaze i brojni kuhinjski elementi i komadi koji je čine

Zato je izbor najboljih i najadekvatnijih podnih i zidnih površina izuzetno važan.

Od njega zavisi postojanost, otpornost i kvalitet

Sam izbor pločica je važan. I tu je asortiman izbora širok u pogledu boja, dezena, oblika, materijala od kojeg su napravljene i prostoru za koji su namenjene. U skladu sa tim donosi se i odluka u vezi sa izborom najdekvatnijeg lepka za pločice. Za savet smo pitali stručnjake iz firme Maxima.

Ako sami obavljate ovu kupovinu potrebno je da znate par stvari pre početka. Potrebno je razlikovati osnovne vrste lepkova za pločice koji se najčešće razlikuju po nameni, ceni, proizvođaču, veličini pakovanja i karakteristima.

U donošenju konačne odluke koja će ujedno biti i najoptimalniji mogući izbor mnogo vam mogu pomoći prodavci u radnjama. Oni imaju iskustvo, dobro poznaju proizvode koje prodaju i imaju znanje šta je najbolje rešenje za određene situacija. Takođe, mogu vam pomoći da uklopiti potrebe karakteristike lepka za pločice u budžetka sredstava koja za to možete da izdvojite.

U potpunosti treba da odgovara nameni

Kako postoje različite podne i zidne površine gde je moguća primena lepka za pločice, razvijeni su i različiti modeli odnosno vrste koje pojedinačno najbolje odgovaraju svakoj od tih površina.

Izbor treba da se uklopi i sa materijalom od koje su one napravljene, a ranije su najviše korišćenje keramičke. Takođe treba voditi i računa o njihovoj veličini.

Za kuhinjske prostore važno je da birate one lepkove za pločice koji su otporniji na vlagu i vodu, ali i da budu otporni na sredstva kojima se vrši ćišćenje i održavanje prostora.

Od vrste podloge zavisiće i potrebna količina

Podloga na koju se nanaso lepak za pločice je jednako važna kao i ostali kriterijumi pri odabiru. Ona značajno može uticati i biti presudna za izbor vrste lepka ali i za količinu koja vam je potrebna za izvođenje radova.

Što je podloga ravnija to su potrebne količine manje, zato je u nekim prostorima potrebno obaviti dobru pripremu površine pre nanošenje.

To pozdrazumeva čišćenje, ravnanje i otklanjanje svih većih neravnina, prašine i drugih viškova.

A važno je napraviti dobar izbor i kada je disperzija za krečenje u pitanju

Svako uređenje i renoviranje kuhinje podrazumeva i osvežavanje zidnih površina koje su prekrivene samo bojom. Izbor kvalitetne disperzivne boje odnosno disperzije za krečenje je ključ uspeha za ovakve prostore. Postoji više razloga za to.

Disperzija za krečenje je kvalitetnija od poludisperzije, proizvedenjesu na bazi polimernih veziva i po sastavu je slična akrilnim bojama.

Otporna je na vodu i imaju dobra i preporučena hemijska i mehanička svojstva. Može se tonirati u širokom spektru nijansi boja i zato je odličnan izor jer se može uklopiti u bilo koji prostor, a posebno za kuhinjski.

 

 

Komentara: 0


#   pločice   enterijer   kuhinja
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima