Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Списак ствари потребних за школу након првог полугодишта и савети за њихову куповину

Bookmark and Share

08.02.2023. Никола Стојановић

Полазак у школу, обнављање школског прибора након једног полугодишта, све је то један од најзанимљивијих делова школовања, посебно за школарце у основним школама.

Прибор
Прибор

 

Док старији често више и не воде рачуна о томе какве су свеске, прибори, ранчеви, основцима је и те како потребно да све то што добију или купе буде баш према њиховим потребама, а пре свега према њиховом укусу. Јер када им се нешто и физички допада, онда ће радије користити и у томе уживати, што у одређеној мери обезбеђује и боље резултате током школске године. 

Школски прибор и уопште ствари које су потребне у току школске године формирају дугачак списак. Ту су ранчеви, пернице за дечаке, девојчице, сав прибор од графитне оловке, преко бојица, до пера, лењира и другог пропратног материјала. Онда на све то долазе свеске, обележивачи, и тако даље, и тако даље. О списку ћемо већ накнадно писати, али хајде да најпре видимо како се све то купује.

Да ли је потребно прибор куповати пре почетка школске године?

Честа грешка многих родитеља, као и ученика, јесте да под еуфоријом и узбуђењем попусте, па купују комплетан прибор, а често и више од тога, пре почетка школске године. За неке ствари је то добро, али то је мањи део потребних са списка. Ранац за школу је увек добро узети пре, када се наиђе на квалитетан, одговарајући ранац, посебно ако је на акцији. Свеске можете узети било када, јер ћете их сигурно узимати током целе године, као и бројни потрошни материјал.

Али, одређене ставке са списка прескочите и узимајте их када тачно знате шта је потребно за рад током године, када добијете тачна упутства од учитеља и наставника и када у ствари се и створи потреба за њима. Неретко се догоди да се одређени делови прибора никада ни не употребе, зато је важно паметно куповати и уједно улагати у квалитет. 

Списак за школски прибор

На првом месту јесте школски ранац. Одмах до њега долазе пернице за дечаке или девојчице, а онда и оно шта у пернице иде: оловке, гумице, резачи, бојице, шестар, лењири, маказе за паир… Списку додајте свеске различитих формата, блок за ликовно, као и опрема за физичко. Посебну пажњу увек обратите на одабир ранца и пернице. Док је важно да ранац има анатомску подршку и да одговара узрасту, перница је део школског прибора који се из више разлога пажљиво бира. 

Ризница или перница?

Битан део школског прибора јесу пернице. Зато се у ствари и одвајају на пернице за дечаке и девојчице, баш као и ранчеви, јер скупа чине два основна симбола самих ђака. И док ранац захтева да буде квалитетан због правилног развоја и лакшег ношења, пернице за дечаке захтевају да буду у складу са укусом дечака, оне за девојчице да прате њихова интересовања и жеље када су дезени и боје у питању, а све заједно потребно је да нуде место за сав прибор, а некада и неки папирћ, данас већ и мобилни телефон, што значи да би требало да буду веће и прилично практичне. 

Пернице за дечаке су увек у неким плавим тоновима и са неким дезенима који их подсећају углавном на омиљене јунаке, а то им изгледа даје снагу да боље уче и савладавају градиво. Оно шта је битно јесте да увек тражите пернице које су од квалитетних материјала са довољно простора за сав постојећи прибор, тако да све буде на једном месту, јер се користе константно и у школи и код куће. Уједно, пернице су одличне и као поклон, било да су пернице за дечаке или девојчице. 

 


#   школска година   школска опрема   полугодиште
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима