Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шта је витамин Д3 и како га обезбедити организму?

Bookmark and Share

12.02.2021. Никола Стојановић

У време када се највише говори о витаминима, потреби да се здравлје очува и очврсне, највише се причало о једном од најспецифичнијих витамина, а то је витамин Д3. Зашто је он толико посебан, односно, зашто није као остали витамини?

Шта је витамин Д3 и како га обезбедити организму?

У одређеној мери витамин Д3 је одговоран за квалитет зуба, костију, за регулисанје инсулина и стабилизацију дијебатеса као све чешћег стања које се јавља код пацијената различитих узраста, али оно најважније јесте веома поволјно дејство овог витамина на имуни систем. Витамин Д3 чува имунитет, снажи га и чини необоривим када су вируси и одређена обољења у питању која нападају имуни систем и руше га. Његова специфичност у односу на друге витамине јесте што се у највећој мери организму обезбеђује путем коже, тј. док сте изложени сунцу. Само 30 минута дневно на сунцу, проведених у шетњи или неком здравом сунчању, обезбеђује довољну количину овог витамина организму за један дан. Међутим, јесен и зима нису период када га је могуће обезбедити на природан начин у потребној количини, иако је сунце његов незаменљиви извор, па је потребно обезбедити га на неки од других начина.

Храна богата витамином Д3

Углавном  витамине можете уносити путем воћа и поврћа, међутим, ки међу њима постоје они који се не налазе у овим намирницама, већ у неким другим. Витамин Д3 се не налази у многобројним намирницама, њега највише има у масним рибама, као и у рибљем уљу, а поред тога, налази се у јетри, жуманцету, путеру. Као што видите, опсег намирница богатих овим витамином је јако сиромашан, што указује на потребу да се пронађу још неки извори.

Дијететски суплементи

Као и сви, па тако и витамин Д3 можете обезбедити свом организму путем дијететских суплемената и различитих фармацеутских производа, који кроз једну капсулу или таблету дају потребну дозу јединица витамина за један дан. Ово је уједно најбоља опција за све оне чија се исхрана заснива на вегетеријанском или веганском начину живота, будући да је у том случају избор намирница богатих витамином Д3 много сужен или непостојећи. Такође, на тржишту се често могу пронаћи и суплементи који у само једној капсули нуде спој више витамина, минерала и корисних супстанци, које заједнички утичу на добро здравље и јак имунитет. 

Симптоми недостатка витамина Д3

Недостатак витамина се увек манифестује кроз неке симптоме који се најпре јављају повремено, а онда све учесталије, док не постану нешто попут трајног стања организма. Витамин Д3 је најпотребнији особама које се слабије крећу, које не излазе много ван свог дома или радног места, тј. особама које се ретко налазе изложене сунцу, да ли због начина живота, неког стања или посла којим се баве.

Као један од симптома углавном се јавља умор, који је све константнији и који је немогуће скоро победити, а онда и често разбољевања у виду вирусних обољења. Поред тога, недостатак витамина Д3 у организму се манифестује спорим зарастањем рана на телу, услед неке огреботине, ударца, боловима у леђима, костима и мишићима, али и губитком косе и честим нерасположењем. У таквим ситуацијама је најбоље посаветовати се са изабраним лекаром где се на основу анализа поставља дијагноза и открива на који је начин најбоље надоместити овај витамин.


#   здравље   лекови   витамини   витамин д
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима