Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Šta je vitamin D3 i kako ga obezbediti organizmu?

Bookmark and Share

12.02.2021. Nikola Stojanović

U vreme kada se najviše govori o vitaminima, potrebi da se zdravlje očuva i očvrsne, najviše se pričalo o jednom od najspecifičnijih vitamina, a to je vitamin D3. Zašto je on toliko poseban, odnosno, zašto nije kao ostali vitamini?

Šta je vitamin D3 i kako ga obezbediti organizmu?

U određenoj meri vitamin D3 je odgovoran za kvalitet zuba, kostiju, za regulisanje insulina i stabilizaciju dijebatesa kao sve češćeg stanja koje se javlja kod pacijenata različitih uzrasta, ali ono najvažnije jeste veoma povoljno dejstvo ovog vitamina na imuni sistem. Vitamin D3 čuva imunitet, snaži ga i čini neoborivim kada su virusi i određena oboljenja u pitanju koja napadaju imuni sistem i ruše ga. Njegova specifičnost u odnosu na druge vitamine jeste što se u najvećoj meri organizmu obezbeđuje putem kože, tj. dok ste izloženi suncu. Samo 30 minuta dnevno na suncu, provedenih u šetnji ili nekom zdravom sunčanju, obezbeđuje dovoljnu količinu ovog vitamina organizmu za jedan dan. Međutim, jesen i zima nisu period kada ga je moguće obezbediti na prirodan način u potrebnoj količini, iako je sunce njegov nezamenljivi izvor, pa je potrebno obezbediti ga na neki od drugih načina.

Hrana bogata vitaminom D3

Uglavnom  vitamine možete unositi putem voća i povrća, međutim, ki među njima postoje oni koji se ne nalaze u ovim namirnicama, već u nekim drugim. Vitamin D3 se ne nalazi u mnogobrojnim namirnicama, njega najviše ima u masnim ribama, kao i u ribljem ulju, a pored toga, nalazi se u jetri, žumancetu, puteru. Kao što vidite, opseg namirnica bogatih ovim vitaminom je jako siromašan, što ukazuje na potrebu da se pronađu još neki izvori.

Dijetetski suplementi

Kao i svi, pa tako i vitamin D3 možete obezbediti svom organizmu putem dijetetskih suplemenata i različitih farmaceutskih proizvoda, koji kroz jednu kapsulu ili tabletu daju potrebnu dozu jedinica vitamina za jedan dan. Ovo je ujedno najbolja opcija za sve one čija se ishrana zasniva na vegeterijanskom ili veganskom načinu života, budući da je u tom slučaju izbor namirnica bogatih vitaminom D3 mnogo sužen ili nepostojeći. Takođe, na tržištu se često mogu pronaći i suplementi koji u samo jednoj kapsuli nude spoj više vitamina, minerala i korisnih supstanci, koje zajednički utiču na dobro zdravlje i jak imunitet. 

Simptomi nedostatka vitamina D3

Nedostatak vitamina se uvek manifestuje kroz neke simptome koji se najpre javljaju povremeno, a onda sve učestalije, dok ne postanu nešto poput trajnog stanja organizma. Vitamin D3 je najpotrebniji osobama koje se slabije kreću, koje ne izlaze mnogo van svog doma ili radnog mesta, tj. osobama koje se retko nalaze izložene suncu, da li zbog načina života, nekog stanja ili posla kojim se bave.

Kao jedan od simptoma uglavnom se javlja umor, koji je sve konstantniji i koji je nemoguće skoro pobediti, a onda i često razboljevanja u vidu virusnih oboljenja. Pored toga, nedostatak vitamina D3 u organizmu se manifestuje sporim zarastanjem rana na telu, usled neke ogrebotine, udarca, bolovima u leđima, kostima i mišićima, ali i gubitkom kose i čestim neraspoloženjem. U takvim situacijama je najbolje posavetovati se sa izabranim lekarom gde se na osnovu analiza postavlja dijagnoza i otkriva na koji je način najbolje nadomestiti ovaj vitamin.


#   zdravlje   lekovi   vitamini   vitamin d
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima