Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Једриличарски клуб ''Зоран Радосављевић''

rssBookmark and Share

Бованско језеро 26.11.2010. Извор: Политика

Једриличари из Ниша, у знак сећања на свог пријатеља, страственог једриличара, пилота Зорана Радосављевића, погинулог 1999. године, формирали клуб, повезали балканске земље и успешно шире пријатељство.

Једриличарски клуб ''Зоран Радосављевић''

Скромни, али изузетно вредни, иако не живе на обали мора, нити крај језера, наутичари из Ниша, окупљени у Једриличарском клубу „Зоран Радосављевић“, свакодневно на себе скрећу пажњу. Успешни и, што их посебно издваја од других, ненаметљиви, а ипак са врхунским резултатима, нишки једриличари основали су клуб још у новембру 1999. године, само пола године после трагичне смрти мајора Зорана Радосављевића, пилота Војске Југославије, и по њему му дали име.

– Помало је неуобичајена наша активност, с обзиром на то да је у највећем броју случајева једриличарство везано за крајеве поред мора или језера. Иако ми у Нишу немамо ни море, а ни језеро, основали смо клуб како бисмо за сва времена сачували од заборава име и све што је за собом оставио мајор Радосављевић. Био је, то мора да се понови, најмлађи пилот наше армије на авиону „миг-29”. Са 34 године, колико је имао 26. марта 1999. године, када је погинуо бранећи српско и југословенско небо и слободу нашег народа, већ је био магистар наука и један од водећих стручњака у области сателитске навигације. Све нас је управо Зоран, иначе страствени једриличар, увео у финесе и тајне овог спорта и због тога смо у његову част формирали клуб и успели за 11 година колико постојимо да афирмишемо и популаризујемо јединствен и атрактиван наутички спорт и на просторима српског југа и југоистока – казао је за „Политику“ председник клуба Дејан Милосављевић. Осим нишког, на српском југу успешни су и клубови „Соларис“ у Димитровграду и „Свети Никола“ у Власотинцу. Димитровграђани имају акумулацију Сават, а „Свети Никола“ Власинско језеро. Чланови нишког клуба тренирају највише током лета на Бованском језеру, између Алексинца и Сокобање.

– Наш клуб је један од оснивача Евробалканске једриличарске асоцијације, која је настала у оквиру међународног регионалног повезивања Ниша, Скопља и Софије. Захваљујући асоцијацији и овом балканском еврорегиону повезали смо три народа – од Охрида, Струге, преко Софије, до Србије и већ неколико година, по традицији, срећемо се са пријатељима из Бугарске и Македоније на великим манифестацијама, на „Илинденској регати“ на Охридском језеру, регати „Свети цар Константин“ на Облачинском језеру, код Мерошине и на језеру Искар поред Софије, где се одржава регата „Евробалкан“. На тај начин развијамо и наутику, али и добросуседске односе између наших земаља и пријатељство – рекао нам је Дејан Милосављевић.

Чланови Једриличарског клуба „Зоран Радосављевић“ на домаћој спортској сцени успешно сарађују са клубовима на Палићу, у Белој Цркви, Новом Саду, Земуну и Београду. О такмичарима из Ниша Ивони Косор, Анђелији, Јелени и Милени Милосављевић, Вјекославу Футу, Стевану Седлаку, Дејану Антићу, Николи Франолићу, Томиславу Томићу, Николи Мојићу, Богдану Марковићу, Михајлу Милосављевићу, Александру Петковићу и другима, који су се већ окитили медаљама на домаћим и иностраним такмичењима, већ се зна и ван граница Србије.

Једриличари клуба „Зоран Радосављевић“ изборили су се за високо место и у српском и европском спорту и са поносом носе име бившег једриличара и пилота, једног од пионира наутичких спортова, мајора Радосављевића.

 


#   Бованско језеро   Власинско језеро   Зоран Радосављевић   Свети Никола     Нови Ниш
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима