Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jedriličarski klub ''Zoran Radosavljević''

rssBookmark and Share

Bovansko jezero 26.11.2010. Izvor: Politika

Jedriličari iz Niša, u znak sećanja na svog prijatelja, strastvenog jedriličara, pilota Zorana Radosavljevića, poginulog 1999. godine, formirali klub, povezali balkanske zemlje i uspešno šire prijateljstvo.

Jedriličarski klub ''Zoran Radosavljević''

Skromni, ali izuzetno vredni, iako ne žive na obali mora, niti kraj jezera, nautičari iz Niša, okupljeni u Jedriličarskom klubu „Zoran Radosavljević“, svakodnevno na sebe skreću pažnju. Uspešni i, što ih posebno izdvaja od drugih, nenametljivi, a ipak sa vrhunskim rezultatima, niški jedriličari osnovali su klub još u novembru 1999. godine, samo pola godine posle tragične smrti majora Zorana Radosavljevića, pilota Vojske Jugoslavije, i po njemu mu dali ime.

– Pomalo je neuobičajena naša aktivnost, s obzirom na to da je u najvećem broju slučajeva jedriličarstvo vezano za krajeve pored mora ili jezera. Iako mi u Nišu nemamo ni more, a ni jezero, osnovali smo klub kako bismo za sva vremena sačuvali od zaborava ime i sve što je za sobom ostavio major Radosavljević. Bio je, to mora da se ponovi, najmlađi pilot naše armije na avionu „mig-29”. Sa 34 godine, koliko je imao 26. marta 1999. godine, kada je poginuo braneći srpsko i jugoslovensko nebo i slobodu našeg naroda, već je bio magistar nauka i jedan od vodećih stručnjaka u oblasti satelitske navigacije. Sve nas je upravo Zoran, inače strastveni jedriličar, uveo u finese i tajne ovog sporta i zbog toga smo u njegovu čast formirali klub i uspeli za 11 godina koliko postojimo da afirmišemo i popularizujemo jedinstven i atraktivan nautički sport i na prostorima srpskog juga i jugoistoka – kazao je za „Politiku“ predsednik kluba Dejan Milosavljević. Osim niškog, na srpskom jugu uspešni su i klubovi „Solaris“ u Dimitrovgradu i „Sveti Nikola“ u Vlasotincu. Dimitrovgrađani imaju akumulaciju Savat, a „Sveti Nikola“ Vlasinsko jezero. Članovi niškog kluba treniraju najviše tokom leta na Bovanskom jezeru, između Aleksinca i Sokobanje.

– Naš klub je jedan od osnivača Evrobalkanske jedriličarske asocijacije, koja je nastala u okviru međunarodnog regionalnog povezivanja Niša, Skoplja i Sofije. Zahvaljujući asocijaciji i ovom balkanskom evroregionu povezali smo tri naroda – od Ohrida, Struge, preko Sofije, do Srbije i već nekoliko godina, po tradiciji, srećemo se sa prijateljima iz Bugarske i Makedonije na velikim manifestacijama, na „Ilindenskoj regati“ na Ohridskom jezeru, regati „Sveti car Konstantin“ na Oblačinskom jezeru, kod Merošine i na jezeru Iskar pored Sofije, gde se održava regata „Evrobalkan“. Na taj način razvijamo i nautiku, ali i dobrosusedske odnose između naših zemalja i prijateljstvo – rekao nam je Dejan Milosavljević.

Članovi Jedriličarskog kluba „Zoran Radosavljević“ na domaćoj sportskoj sceni uspešno sarađuju sa klubovima na Paliću, u Beloj Crkvi, Novom Sadu, Zemunu i Beogradu. O takmičarima iz Niša Ivoni Kosor, Anđeliji, Jeleni i Mileni Milosavljević, Vjekoslavu Futu, Stevanu Sedlaku, Dejanu Antiću, Nikoli Franoliću, Tomislavu Tomiću, Nikoli Mojiću, Bogdanu Markoviću, Mihajlu Milosavljeviću, Aleksandru Petkoviću i drugima, koji su se već okitili medaljama na domaćim i inostranim takmičenjima, već se zna i van granica Srbije.

Jedriličari kluba „Zoran Radosavljević“ izborili su se za visoko mesto i u srpskom i evropskom sportu i sa ponosom nose ime bivšeg jedriličara i pilota, jednog od pionira nautičkih sportova, majora Radosavljevića.

 


#   Bovansko jezero   Vlasinsko jezero   Zoran Radosavljević   Sveti Nikola     Novi Niš
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima