Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"1001" разлог да посетите општину Волви и летујете Ставросу, Аспровалти и Неа Врасни (ФОТО)

Bookmark and Share

17.05.2019. З.С. Јужна Србија Инфо

Кажу да је Бог био "широке руке" кад је подарио такву природну лепоту, на којој се данас налази општина Волви у солунској регији.

Фото: Њ.П. Јужна Србија
Фото: Њ.П. Јужна Србија

Ставрос, Аспровалта и Неа Врасна се налазе у општини "Димос Волвис" (Δήμος Βόλβης) у области Солуна. Седиште општине је у градићу Ставрос, а предео је добио име по језеру Волви, које се протеже готово дуж читаве регије.

Ова популарна туристичка места у којима летује чак око 70 одсто грађана Србије (према њиховој статистици), налазе се у заливу Стримоникос, који многи са правом називају "Драгуљ Македоније".

Нови ауто-пут омогућава лаку приступачност летовалиштима и местима општине Волви, до којих се стиже брзо, за само 40 минута од Солуна..

Предивне плаже за свачији укус, од широких пешчаних, до оних типично егејских скривених увала у природној комбинацији стена и песка. Сам предео општине је познат и по великом богатству зелених површина и очуваној природној лепоти и природи, коју допуњује језеро Волви, мање и веће са богатим рибљим фондом.

Читав крај обилује богатим античким и византијским наслеђем.

Оно што највише привлачи госте из Србије је град Ставрос, који плени својим шармом и природном патином савршено место у свом и даље у врло симпатичном руралном амбијенту.

Насмејани и више него љувазни домаћини, на челу са градоначелником општине Диамнтисом Лиамсом (ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΛΙΑΜΑΣ) и првим човеком места Ставрос, Хрисатосом Гколидакисем (Chris Gkolidakis) буквално су у "потпуној служби" туриста, гостију, али на још увек један старински-домаћински начин, што боравак у овом симпатичном месту даје један посебан "шмек".

Ставрос, иако мали по броју становника живи активно и лети и зими, са својим друштвеним животом, типичним за овај део Балкана.

Туристи из Србије су овде посебно "почашћени" љубазношћу, јер како кажу наши домаћини "српски језик смо учили још као мали, када су долзиле неке друге генерације, а сада њихова деца, па и унуци посећују Ставрос. Срби су нам као фамилија", кажу многи власници апартмана.

Препуне плаже, кафићи, ресторани са врунском храном и умереним ценама, љубазним особљем, само потврђују већ устаљено правило, "да се скоро сви српски туристи у Ставросу осећају као код своје куће, када већ немају своје море". 

У Ставросу је активан и ноћни живот, посебно у баровима на плажи, где локални становници себи дају одушка у типично балканском расположењу.

За јужњаке из Србије идеална дестинација, до које се стиже, ако имате среће на границама за само пет и по, шест сати вожње, а сада са завршетком ауто-пута кроз Грделичку клисуру, Волви ће бити доступан и викенд туристима


#   туризам   ауто-пут   Грчка   српски језик   Волви (Грчка)   Ставрос (Грчка)
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима