Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бурек добија конкуренцију: У петак по први пут "Мекика фест" у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 09.10.2019. Јужна Србија Инфо

Бурек је добио конкуренцију, а Ниш нову гастро манифестацију "Мекика фест" коју организује Унија пекара Ниш.

Илустрација: Шерпица рецепти
Илустрација: Шерпица рецепти

Први "Мекика фест" почиње у петак, 11. октобра у парку Светог Саве и окупиће десетак учесника из Сврљига, Књажевца и Пирота и Ниша.

И поред доре идеје и воље, гости из Македоније, Бугарске и Грчке због брзине организације, неће учествовати на првом "Мекика фесту",

Манифестација почиње у 20 сати и отвориће је председник ГО Медијана Небојша Коцић, а културно уметнички програм ће почети раније, у 18 сати.

„Идеја се родила се на "Данима бурека"  у Нишу“, каже Братислав Вукадиновић. „Тада је Драгиша Павловски гостовао као произвођач мекика и некако смо се сви сложили да би могла да се одржи и ова манифестација јер, после бурека, мекике су најтраженији пекарски производ за дурачак. Онда нам се  јавио велики број произвођача мекика за захтевом да и они желе да се представе као и произвођачи бурека“.

„Занат сам научио од свог оца са којим сада радим. Мекике правимо на исти начин као и пре много година, а њен квалитет у великој мери зависи од доброг брашна и уља на коме се пржи. Некада су домаћице месиле хлеб, а онда када им остане мало теста да деца не би чекала док се хлеб испече, оне су им пржиле мекике“, објашњава Драгиша Павловски је један од произвођача и учесника ове манифестације.

„У пиротском крају мећик, у Зајачару је мекика као и код нас, Хрвати је зову уштипак, у Црној Гори је приганица, а у Македонији тиганица. Све су то називи за исти производ који ћемо представити сада на првом Мекика фесту.”

Генерални покровитељ је ГО Медијана, а велику захвалност организатори дугују и осталим покровитељима а то су ГО „Црвени Крст“, ГО „Палилула“ и „Милк Хаусу“ као сталним партнером Унијое пекара. 

Манифестација се затвара у недељу 13.октобра, свечаном доделом награда најбољим учесницима.

Коментара: 0


#   Ниш   Медијана градска општина   парк Светог Саве   мекике   Унија пекара   гастро туризам   Мекика Фест
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима