Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Burek dobija konkurenciju: U petak po prvi put "Mekika fest" u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 09.10.2019. Južna Srbija Info

Burek je dobio konkurenciju, a Niš novu gastro manifestaciju "Mekika fest" koju organizuje Unija pekara Niš.

Ilustracija: Šerpica recepti
Ilustracija: Šerpica recepti

Prvi "Mekika fest" počinje u petak, 11. oktobra u parku Svetog Save i okupiće desetak učesnika iz Svrljiga, Knjaževca i Pirota i Niša.

I pored dore ideje i volje, gosti iz Makedonije, Bugarske i Grčke zbog brzine organizacije, neće učestvovati na prvom "Mekika festu",

Manifestacija počinje u 20 sati i otvoriće je predsednik GO Medijana Nebojša Kocić, a kulturno umetnički program će početi ranije, u 18 sati.

„Ideja se rodila se na "Danima bureka"  u Nišu“, kaže Bratislav Vukadinović. „Tada je Dragiša Pavlovski gostovao kao proizvođač mekika i nekako smo se svi složili da bi mogla da se održi i ova manifestacija jer, posle bureka, mekike su najtraženiji pekarski proizvod za duračak. Onda nam se  javio veliki broj proizvođača mekika za zahtevom da i oni žele da se predstave kao i proizvođači bureka“.

„Zanat sam naučio od svog oca sa kojim sada radim. Mekike pravimo na isti način kao i pre mnogo godina, a njen kvalitet u velikoj meri zavisi od dobrog brašna i ulja na kome se prži. Nekada su domaćice mesile hleb, a onda kada im ostane malo testa da deca ne bi čekala dok se hleb ispeče, one su im pržile mekike“, objašnjava Dragiša Pavlovski je jedan od proizvođača i učesnika ove manifestacije.

„U pirotskom kraju mećik, u Zajačaru je mekika kao i kod nas, Hrvati je zovu uštipak, u Crnoj Gori je priganica, a u Makedoniji tiganica. Sve su to nazivi za isti proizvod koji ćemo predstaviti sada na prvom Mekika festu.”

Generalni pokrovitelj je GO Medijana, a veliku zahvalnost organizatori duguju i ostalim pokroviteljima a to su GO „Crveni Krst“, GO „Palilula“ i „Milk Hausu“ kao stalnim partnerom Unijoe pekara. 

Manifestacija se zatvara u nedelju 13.oktobra, svečanom dodelom nagrada najboljim učesnicima.

Komentara: 0


#   Niš   Medijana gradska opština   park Svetog Save   mekike   Unija pekara   gastro turizam   Mekika Fest
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima