Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гробница митрополита Нектарија остаје у центру Пирота

rssBookmark and Share

Пирот 06.11.2013. Autor: Ag.

Гробница митрополита пиротског Нектарија неће се измештати, већ ће се на одговарајући начин обележити како би била доступна јавности и верницима, рекао је председник Комисије за верске објекте општине Пирот Александар Ћирић.

Гробница митрополита Нектарија остаје у центру Пирота

Гробница је пронађена приликом радова на реконструкцији порте Цркве Рождество Христово, познатије као Пазарска црква, у центру Пирота. Према речима Ћирића, већ су обављени први разговори с надлежним Заводом за заштиту споменика културе из Ниша.

- Разговарао сам с директорком Завода, и ових дана ћемо наћи решење како обележити и сачувати гробницу за све вернике који ће сигурно у великом броју обилазити гробницу митрополита Нектарија, који је уживао изузетно поверење у народу, а познат је и по гесту када је Цркви даривао 29.000 гроша - изјавио је Ћирић.

Археолог Музеја Понишавља у Пироту Предраг Пејић рекао је да је локација гробница митрополита Нектарија, односно владике Нектарија, који је у народу из милоште називан и деда Нектаријем, одавно била позната археолозима.

- Како се наводи у 'Тефтеру Нишавске митрополије', владика Нектарије је у Пирот дошао три године након изградње цркве 1837. године и све до смрти 1853. године био је владика пиротске митрополије. Сахрањен је, као и већина владика, у седећем положају - рекао је Пејић.

Општина Пирот је за уредјење обе градске цркве, Успеније Пресвете Богородице, познатије као Тијабарска, и Рождествцо Христрово, односно Пазарске цркве, из буџета издвојила око осам милиона динара, с обзиром да су објекти били у лошем стању.

Коментара: 0


#   Пирот   Предраг Пејић   Пазарска црква
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима