Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Grobnica mitropolita Nektarija ostaje u centru Pirota

rssBookmark and Share

Pirot 06.11.2013. Autor: Ag.

Grobnica mitropolita pirotskog Nektarija neće se izmeštati, već će se na odgovarajući način obeležiti kako bi bila dostupna javnosti i vernicima, rekao je predsednik Komisije za verske objekte opštine Pirot Aleksandar Ćirić.

Grobnica mitropolita Nektarija ostaje u centru Pirota

Grobnica je pronađena prilikom radova na rekonstrukciji porte Crkve Roždestvo Hristovo, poznatije kao Pazarska crkva, u centru Pirota. Prema rečima Ćirića, već su obavljeni prvi razgovori s nadležnim Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Niša.

- Razgovarao sam s direktorkom Zavoda, i ovih dana ćemo naći rešenje kako obeležiti i sačuvati grobnicu za sve vernike koji će sigurno u velikom broju obilaziti grobnicu mitropolita Nektarija, koji je uživao izuzetno poverenje u narodu, a poznat je i po gestu kada je Crkvi darivao 29.000 groša - izjavio je Ćirić.

Arheolog Muzeja Ponišavlja u Pirotu Predrag Pejić rekao je da je lokacija grobnica mitropolita Nektarija, odnosno vladike Nektarija, koji je u narodu iz milošte nazivan i deda Nektarijem, odavno bila poznata arheolozima.

- Kako se navodi u 'Tefteru Nišavske mitropolije', vladika Nektarije je u Pirot došao tri godine nakon izgradnje crkve 1837. godine i sve do smrti 1853. godine bio je vladika pirotske mitropolije. Sahranjen je, kao i većina vladika, u sedećem položaju - rekao je Pejić.

Opština Pirot je za uredjenje obe gradske crkve, Uspenije Presvete Bogorodice, poznatije kao Tijabarska, i Roždestvco Hristrovo, odnosno Pazarske crkve, iz budžeta izdvojila oko osam miliona dinara, s obzirom da su objekti bili u lošem stanju.

Komentara: 0


#   Pirot   Predrag Pejić   Pazarska crkva
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima