Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Културне и историјске занимљивости Сокобање

rssBookmark and Share

Сокобања 30.08.2013. Vladimir Ciplic

Планина која плени пажњу како научника тако и знатижељника из читавог света налази се у Србији, у непосредној близини Сокобање. Док Ртањ упорно крије мистерију свог настанка, дотле мештани Сокобање, али и њиови гости из читавог света уживају у погледу на ову планину, али и оближњи Озрен.

Културне и историјске занимљивости Сокобање

Одмах након Врњачке бање, Сокобање бележи највећи број посета током читаве године. У њој су свој спас нашли људи који пате од обољења дисајних органа, на првом месту. Мада се у Сокобањи успешно лече и многе друге болести, а лековити бањских ваздух је сигурно сврстава у једну од ваздушних бања.

Али, Сокобања није само лечилиште. Она је у последње време постала једна од најпосећенијих дестинација Србије за туристе из региона, па и света. Богат културни програм, нарочито лети чини ову бању једним од омиљених места за кратак предах од градске гужве.

Сокоград и Лептерија

Поред богатог ноћног живота, Сокобања обилује занимљивим локалитетима које свакако треба посетити. Свакако је најчувенији Сокоград, који је уз Лептерију омиљено излетиште мештана Сокобање. Када кренете пут Лептерије, не заборавите да обиђете и бањски видиковац. А ако желите да предахнете, можете сести у истоимени ресторан и уживати у погледу. У близини излетишта налази се чувена Богородица у стени и црква Свете марије, али и ресторан. Ресторан „Марко Поло“ је посебна атракција за туристе, јер се налази у врло необичном амбијенту. Наиме, одмах испод велике стене, уз саму реку Моравицу налазе се дрвени столови и клупе ресторана, који у својом понуди има праве, аутентичне специјалитете националне кухиње.

Уколико будете имали среће да кренете пут Лептерије на хришћански празник Велики Петак, не заборавите да се распитате код мештана за једну стену, која се налази у близини излетишта. Постоји веровање да се баш на тај празник појављује вода на том месту и да је изузетно лековита, посебно за очи. Према тврдњама мештана, воду је могуће приметити само током тог једног дана у години.

У непосредној близини Лептерије, пешачком стазом се стиже до средњевековног утврђења, по коме је, верује се Сокобања и добила назив. Уз стазу се налази и извор воде, познат као Водомара. Иако се не зна са сигурношћу, претпоставља се да је утврђење Сокограда настало у периоду средњег века.

Водопад Рипаљка

Ово чудо природе је и први споменик природе који је стављен под заштиту државе. Било је то 1948. године. Од центра Сокобање је удаљен око три километра. Водопоад Рипаљка настаје на реци Градашници. Налази се на 420 метара надморске висине и Јован Цвијић га је окарактерисао као највиши водопад Србије.

Најлепше га је посетити у пролеће, јер услед отапања снега има много више воде, па је и пад који је могуће видети заиста велелепан и сигурно ће вас оставити без даха.

Док сте у посети Сокобањи не заборавите да посетите мистични Ртањ, али и планину Озрен, а ако сте жељни авантуре крените пут Сесалачке пећине. У близини Сокобање је и Бованско језеро, а од скора туристичка понуда је богатија за још једно место – Аква парк Сокобања.

Купатило Парк – Амам

Ако желите да видите каду још из доба владавине кнеза Милоша Обреновића, свакако посетите ову историјску знаменитост Сокобање. Налази се у самом центру и претпоставља се да су га подигли Турци, али на темељима које су оставили Стари Римљани. Преко пута амама налази се и зграда некадашње администрације кнеза Милоша, данас знана као Милошев конак.

Коментара: 0


#   Сокобања   Бованско језеро   Ртањ     Богородица   Лептерија   Рипаљка   водопад   Велики петак   Јован Цвијић   Стари Рим
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима