Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сокобањски водопад "Рипаљка" најстарије природно добро

rssBookmark and Share

Сокобања 13.04.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Дан заштите природе у Србији обележен је и надомак Сокобање на водопаду Рипаљка - првом заштићеном природном добру у некадашњој Југославији. У нашој земљи заштићено је више од 450 природних добара која обухватају око шест одсто територије Србије.

Сокобањски водопад "Рипаљка" најстарије природно добро

И поред кишовитог времена, заљубљеници у природу из Сокобање нису пропустили да на Дан заштите природе изађу на водопад Рипаљка и уреде овај бисер природе пред почетак излетничке сезоне.

"Овде долазе планинари, долазе туристи из других места и ово је право огледало Сокобање", каже Младен Антић из Планинарског друштва „Оштра чука" из Сокобања.

"Наша школа објавила је конкурс Зелена фотка, како бисмо помогли људима да стекну већу љубав према природи", наводи Михајло Љубисављевић из средње школе „Бранислав Нушић" у Сокобањи.

Једанаести април обележава се као Дан заштите природе у Србији од пре десет година. На тај дан 1949. први пут је институционално заштићено неко природно добро у тадашњој ФНРЈ. Био је то управо водопад Рипаљка на реци Градашници на планини Озрен.

На водопаду Велика Рипаљка тренутно нема воде. То се често дешава од када је давне 1953. каптиран због водоснабдевања Сокобање.

У мање сушним периодима вода на водопаду званом Велика Рипаљка пада са 11 м висине, а уз још 10 мањих представља величанствен призор. Међутим, и када пресуши, популарно је излетиште не само међу житељима овог краја, већ и међу страним гостима, а наслања се на још три заштићена добра: Озренске ливаде, Лептерију и Сокоград и Ртањ.

"Добра су повезана и стављена у функцију туризма, повезана су пешачким и бициклистичким стазама и излетиштима, тако да је свеукупни туристички промет око сто хиљада туриста годишње", каже Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања.

"Треба заштитити ову природу и те планине око Сокобање јер то је на крају крајева њена вредност и туристичка и од тога може да се живи", сматра др Драган Нешић из Завода за заштиту природе Србије.

Са Рипаљке, од оних којима је стало до природе, порука - чувајмо природу, будимо свесни њене вредности, боравимо у њој што више.

ВИДЕО: РТС

video...

Коментара: 0


#   Сокобања   туризам   Рипаљка   водопад   Бранислав Нушић   Љубинко Миленковић   средње школе   туристички промет   природно добро
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима