Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Врњачка или Сокобања - Предности и мане најпосећенијих бања у Србији

Bookmark and Share

Сокобања 05.04.2022.

Врњачка и Сокобања су најпосећеније бање у Србији које својим богатим садржајем, сваке године привлаче све више посетиоца. Идеалне су због својих лековитих вода, свежег ваздуха и природног богатства које их окружује.

Врњачка или Сокобања - Предности и мане најпосећенијих бања у Србији

Велики број посетилаца долази у склопу лечења али и онда када само желе да се опусте у природним амбијентима. Водимо вас кроз причу о Врњачкој и Сокобани како бисте лакше донели одлуку коју ћете прву посетити.

Врњачка Бања - Краљевски вртови и лековите воде

Врњачка Бања се налази у Централној Србији, 25 км од Краљева. Путеви који воде до Врњачке бање су квалитетни и добро организовани. Самим тим ћете врло лако доћи на своје одредиште. Занимљиво је да је ово место заштићено планинама које га окружују и тиме га чине местом које је без ветра чак 170 дана у години. Ако се одлучите свој викенд или дужи одмор провести у Врњачкој бањи, нећете погрешити.

Бања је богата атракцијама и садржајем који можете посетити. Најпознатија је по великом Градском парку и прелепом Јапанском врту, Мосту љубави, шеталиштима те веллнесс и спа центрима. Градски паркима чак 60 хектара парка без саобраћаја у којем можете уживати свакодневним шетњама. Ипак, оно најважније због чега многи долазе су леквовити извори воде. Бања има 7 познатих извора лековите воде, а ради се о топлим и минералним водама. За терапијске сврхе се најчешће користе 4 извора: Топла вода, Снежник, Слатина и Језеро који су вам доступни током читаве године. У термалним водама можете уживати

Осим термалних извора и природне лепоте, у Врњачкој бањи су заступљене разне спортске активности. Достипни су бројни спортски терени, као што су Спортски центар Рај (који садржи терен за фудбал, одбојка на песку и атлетска стаза) и неколико терена за рукомет, кошарку и фудбал. Добри ресторани са традиционалном и интернационалном кухињом и још бољи смештај су, такође, предности Врњачке бање. Смештај можете пронаћи веома повољно, у приватним апартманима или хотелима. За избор најбољег смештаја посетите страницу: Врњачка Бања смештај.

Шта вас може непријатно изненадити у Врњачкој Бањи?

Иако је Врњачка бања једно од најбољих места за одмор у Србији, она има своје мане због којих се посетиоци најчешће жале. Многи су под утиском да је све мање саме природе и да се све више граде различити објекти. Сматра се да је бања место које је лековито управо због нетакнуте природе која је окружује. Како су многи инвеститори увидели лепоту и ресурсе овог места, многи су у страху да ће све више да се гради и самим тим нарушава оно нетакнуто од мајке природе.

Такође, када је сезона посета у пролеће и лето, велики број људи посећује бању што доводи до буке која често нарушава мир. Многи посетиоци беже од града управо због ужурбаног начина живота и буке, па не желе да се са њом и сусрећу на одмору. Ипак, без обзира на ситне недостатке овог места, оно је само по себи лековито и чаробно. Нећете пожалити ако га посетите, а можда баш вама се неће чинити да јој ишта недостаје.

Сокобања - фабрика чистог ваздуха и нетакнуте природе

Једнако као и Врњачка, Сокобања се налази на идеалном месту до којег је једноставно доћи. Носи титулу прве еколошке општине у Србији, а недавно је прославила 180 година туризма што је чини местом са најдужом туристичком традицијом. Уколико желите да одморите душу окружени природним зеленилом, лековитом водом, чистим ваздухом ово је најбоље место за вас. Због присуства позитивних и негативних јона у ваздуху и одсуства јаких ветрова, ово место има повољан утицај на човеков организам. Поред тога, богато је са 6 главних лековитих извора. Сви они имају изражену радиоактивност.

Међутим, оно што Сокобању издиже изнад свих, то су зелених пространстава и нетакнута природа. За разлику од Врњачке и других бања, Сокобања је окружена великим број излетишта у којима можете уживати. Због тога вам овде никада неће бити досадно и увек ћете имати нове атракције за посетити.

Најпознатија излетишта са нетакнутом природом су:
    • Лептерија, Очно, Борићи, Поповица, Извор реке Моравице, Калиновица

Сокобања је, такође, позната по својим центрима за лечење у којима се пацијентима помаже код лечења и опоравка.

Најпознатији рехабилитацијски центри су:
    • Природно лечилиште Биљарица,
    • Специјална болница за неспецифичне плућне болести Сокобања и
    • Болница за очне и плућне болести Озрен.

Поред центара за рехабилитацију и лечење, можете уживати у веллнесс и спа центрима, Турском купатилу Хамаму, базенима за децу и бројним активностима у лековитој води.

А које су мане Сокобање?

С обзиром да из године у годину ова бања постаје једна од најпосећенијих у Србији, долази до великих гужви у време сезоне. То са собом повлачи недостатак смештајних капацитета. Много је више туриста из иностранства, али и саме Србије који долазе овде да удишу чист ваздух и приуште си одмор. И баш због тога расте потреба за новим капацитетима. Како бисте на време заказали свој смештај, посетите нашу страницу: Сокобања смештај и на време пронађите апартмане за себе.

Свака бања је посебна прича коју треба доживети. Добра вест је да је свака много више од места за масаже и базене. Свака са собом носи историју, културно-историјске споменике, излетишта и бројне атракције које заиста вреди доживети. Незахвално је поредити две најлепше бање у Србији и изабрати само једну, али ви то ни не морате. Довољно је да одредите коју ћете посетити овог лета, а коју након тога.


#   Сокобања   туризам   Врњачка Бања   Озрен   бање
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима