Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sokobanjski vodopad "Ripaljka" najstarije prirodno dobro

rssBookmark and Share

Sokobanja 13.04.2019. RTS, Južna Srbija Info

Dan zaštite prirode u Srbiji obeležen je i nadomak Sokobanje na vodopadu Ripaljka - prvom zaštićenom prirodnom dobru u nekadašnjoj Jugoslaviji. U našoj zemlji zaštićeno je više od 450 prirodnih dobara koja obuhvataju oko šest odsto teritorije Srbije.

Sokobanjski vodopad "Ripaljka" najstarije prirodno dobro

I pored kišovitog vremena, zaljubljenici u prirodu iz Sokobanje nisu propustili da na Dan zaštite prirode izađu na vodopad Ripaljka i urede ovaj biser prirode pred početak izletničke sezone.

"Ovde dolaze planinari, dolaze turisti iz drugih mesta i ovo je pravo ogledalo Sokobanje", kaže Mladen Antić iz Planinarskog društva „Oštra čuka" iz Sokobanja.

"Naša škola objavila je konkurs Zelena fotka, kako bismo pomogli ljudima da steknu veću ljubav prema prirodi", navodi Mihajlo Ljubisavljević iz srednje škole „Branislav Nušić" u Sokobanji.

Jedanaesti april obeležava se kao Dan zaštite prirode u Srbiji od pre deset godina. Na taj dan 1949. prvi put je institucionalno zaštićeno neko prirodno dobro u tadašnjoj FNRJ. Bio je to upravo vodopad Ripaljka na reci Gradašnici na planini Ozren.

Na vodopadu Velika Ripaljka trenutno nema vode. To se često dešava od kada je davne 1953. kaptiran zbog vodosnabdevanja Sokobanje.

U manje sušnim periodima voda na vodopadu zvanom Velika Ripaljka pada sa 11 m visine, a uz još 10 manjih predstavlja veličanstven prizor. Međutim, i kada presuši, popularno je izletište ne samo među žiteljima ovog kraja, već i među stranim gostima, a naslanja se na još tri zaštićena dobra: Ozrenske livade, Lepteriju i Sokograd i Rtanj.

"Dobra su povezana i stavljena u funkciju turizma, povezana su pešačkim i biciklističkim stazama i izletištima, tako da je sveukupni turistički promet oko sto hiljada turista godišnje", kaže Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanja.

"Treba zaštititi ovu prirodu i te planine oko Sokobanje jer to je na kraju krajeva njena vrednost i turistička i od toga može da se živi", smatra dr Dragan Nešić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Sa Ripaljke, od onih kojima je stalo do prirode, poruka - čuvajmo prirodu, budimo svesni njene vrednosti, boravimo u njoj što više.

VIDEO: RTS

video...

Komentara: 0


#   Sokobanja   turizam   Ripaljka   vodopad   Branislav Nušić   Ljubinko Milenković   srednje škole   turistički promet   prirodno dobro
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima