Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш добио нови сувенир

rssBookmark and Share

Ниш 12.03.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Ниш је добио нови сувенир: то је резултат дводневног такмичења на којем су млади кративни људи имали прилику да представе своје идеје о томе како треба да изгледа модеран сувенир. У свом раду, ослањали су се на историјско наслеђе а подршку су им пружили Про-актив и Туристичка организација Ниш.

Фото: РТС
Фото: РТС

У продавницама сувенира нема чега нема. Домаћи туристи, кажу, више разгледају али зато страни туристи ретко одлазе а да ништа не купе.

„Туристи цене добар сувенир”, каже Карлос Баламинот из Бразила. „То је главна ствар која представља земљу или град који су посетили.” 

"Баш је лепо, има пуно сувенира, добар је квалитет, има свега везаног са Србију и за Ниш, истиче Камила Вего из Аргентине.

„Највише се продаје оно чега нема у страним земљама - ручни рад, магнети, тканице, бројанице”, каже Драгана Јовановић из продавнице сувенира.

Ускоро ће понуда сувенира бити још разноврснија, па ће се уз традиционалне производе наћи и нешто сасвим другачије. Управо је то и био задатак за двадесетак младих учесника овогодишњег хакатона, да за тридесет сати осмисле ново, модерно обележје града Ниша. 

Победио је привезак - наизглед обичан.

„Модеран привезак са кодом, који кроз проширену реалност може довести до неких нових информација и може да се користи на милион начина, колико год желите”, објашњава Никола Допуђ, члан победничке екипе „Тврђава”. „У зависности од тога ста се дешава у Нишу, ускоро то ћете и видети на привеску. Кад скенирате апликацијом појављује вам се оно што се следеће догађа у Нишу тако да знате да можете да испланирате и одмор.”

„Овако нешто није било до сада у продавницама Туристичке организавије, а ни у другим продавницама тако да стварно мислим да смо урадили велику ствар за град”, каже Милан Бабић, координатор пројекта.

У наредних месец дана планирано је штампање на 3Д штампачу а после тога ће сувенири моћи и да се купе у продавницама.

Коментара: 0


#   Ниш   Проактив   Туристичка организација Ниш   сувенир   Ана Јовановић   Драгана Јовановић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима