Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš dobio novi suvenir

rssBookmark and Share

Niš 12.03.2019. RTS, Južna Srbija Info

Niš je dobio novi suvenir: to je rezultat dvodnevnog takmičenja na kojem su mladi krativni ljudi imali priliku da predstave svoje ideje o tome kako treba da izgleda moderan suvenir. U svom radu, oslanjali su se na istorijsko nasleđe a podršku su im pružili Pro-aktiv i Turistička organizacija Niš.

Foto: RTS
Foto: RTS

U prodavnicama suvenira nema čega nema. Domaći turisti, kažu, više razgledaju ali zato strani turisti retko odlaze a da ništa ne kupe.

„Turisti cene dobar suvenir”, kaže Karlos Balaminot iz Brazila. „To je glavna stvar koja predstavlja zemlju ili grad koji su posetili.” 

"Baš je lepo, ima puno suvenira, dobar je kvalitet, ima svega vezanog sa Srbiju i za Niš, ističe Kamila Vego iz Argentine.

„Najviše se prodaje ono čega nema u stranim zemljama - ručni rad, magneti, tkanice, brojanice”, kaže Dragana Jovanović iz prodavnice suvenira.

Uskoro će ponuda suvenira biti još raznovrsnija, pa će se uz tradicionalne proizvode naći i nešto sasvim drugačije. Upravo je to i bio zadatak za dvadesetak mladih učesnika ovogodišnjeg hakatona, da za trideset sati osmisle novo, moderno obeležje grada Niša. 

Pobedio je privezak - naizgled običan.

„Moderan privezak sa kodom, koji kroz proširenu realnost može dovesti do nekih novih informacija i može da se koristi na milion načina, koliko god želite”, objašnjava Nikola Dopuđ, član pobedničke ekipe „Tvrđava”. „U zavisnosti od toga sta se dešava u Nišu, uskoro to ćete i videti na privesku. Kad skenirate aplikacijom pojavljuje vam se ono što se sledeće događa u Nišu tako da znate da možete da isplanirate i odmor.”

„Ovako nešto nije bilo do sada u prodavnicama Turističke organizavije, a ni u drugim prodavnicama tako da stvarno mislim da smo uradili veliku stvar za grad”, kaže Milan Babić, koordinator projekta.

U narednih mesec dana planirano je štampanje na 3D štampaču a posle toga će suveniri moći i da se kupe u prodavnicama.


#   Niš   Proaktiv   Turistička organizacija Niš   suvenir   Ana Jovanović   Dragana Jovanović
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima