Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Откривене нове врсте алги у Власинском језеру

rssBookmark and Share

Власинско језеро 01.08.2018. Данијела Манић Стојилковић, РТС

Биолози и еколози редовно истражују биљни и животињски свет поред Власинског језера, откривају и досад непознате врсте.
Алге истражују од ове године, до сада није било опсежног истраживања алги на Власинском језеру.

Фото: С.С. РТС
Фото: С.С. РТС

Од пролећа су у Власинском језеру откривене 254 групе алги, међу њима и веома ретке. Биолози истражују нове врсте, и те новине ће објавити у научно-истраживачким радовима. Присуство тих алги значи да је ово језеро чиста средина.

Новица Станковић, руководилац службе Предела изузетних одлика, каже да су то планктонске алге које су пречишћивачи воде и њихова улога је баш та, да чисте воду. А самим тим што су нађене овде, то је доказ да је вода Власинског језера чиста.

Истраживачи су на Власини открили и нову врсту муве у Србији, осолику муву, као и лептира кавкаског жутаћа, који је до пре 5 година виђен само на Копаонику.

Иван Тот, биолог и координатор научно истраживачког кампа на Власини, бележи да је на Власини највећа европска популација тог лептира, то је строго заштићена врста, интересантна и овде је ендемска подврста тог лептира.

Заштићено подручје Власине је једино место на Балкану на коме се гнезди птица жутоглава плиска, има и других заштићених врста.

Радислав Мирић, биолог и координатор секције за орнитологију наводи да је ово подручје најзначајније због прдавца који је широм Европе у опадању, а овде захваљујући ливадама добро напредује.

На Власинској висоравни има више од 1000 регистрованих биљних врста, биљака око 270 и на тресетним острвима која су препознатљива за Власину.

Коментара: 0


#   екологија   Власинско језеро   Новица Станковић   биологија   популација   алге
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима