Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отворен реконструисани хотел "Планинка" у Куршумлијској Бањи

rssBookmark and Share

Куршумлијска Бања 10.02.2023. РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Србије Александар Вучић посетио је Куршумлијску Бању и присуствовао отварању реконстурисаног хотела "Планинка", у који је уложено 15 милиона евра, извештава РТС.

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

"Како је ово изгледало 2006. године… било је као да је бомбардовано, биле су рушевине, а сада је овде велелепни хотел", рекао је Вучић током обиласка бање и истакао да је посао добило 700 људи.

Вучић је додао да Куршумлијска бања има воду са температуром већом од 60 степени.

Фото: РТС

"Позвали смо овде и људе из Мердара да видимо шта можемо да решимо", казао је Вучић.

Председник је истакао да је држава помогла обнову Куршумлијске бање и да се и ту могло видети да није тачно да држава помаже само стране инвеститоре.

"Помогли смо овде и у већем проценту него што помажемо странце", истакао је Вучић и поручио да ће домаћи привредници увек моћи да рачунају на помоћ државе.

Најавио је да ће Југоимпорт СДПР за два или три дана имати конкурс за неквалификоване раднике са основном школом који су заинтересовани да се прекваликују у вариоце. Додао је да су вариоци сада тражени и да имају добре плате и да су потребни у Куршумлији. 

"Још већа улагања у Топлицу и подршка запошљавању"

Председник Србије поручио је, на отварању реконстурисаног хотела "Планинка" да ће држава још више улагати у Топлицу и подстицати запошавање у том делу Србије.

Вучић рекао је да је Топлица света српска земља и подсетио да је патријарх Иринеј захтевао да се цео тај крај назове по изворном српском имену Бела црква.

"Недалеко одавде је и прва престоница Стефана Немања и прве задужбине", подсетио је Вучић. Казао је да је Немања одабрао тај крај и због стратешко положаја и богатства рудних налазишта, олова од којег се праве куршуми.

Вучић је рекао да тај крај располаже са неисцрпним изворима лековите и бањске воде која се ректо где може пронаћи и што је основ за развој бањског туризма.

"Куршумлијска Бања имаће славну будућност"

"Куршумлијска Бања је имала славну прошлост и имаће сада и славну будућност", рекао је Вучић и додао да пет гупа минералних воде које тај крај има су међу најцењенијим у Европи.

Казао је да је Куршумлијска бања добила данас и прелепе смештајне капацитете. Пре шест година ово је више личило на уништене објекте у НАТО агресији, а није, већ смо ми то уништили немаром, нерадом и небригом за оно што је било друштвено и државно, навео је председник.

Вучић је нагласио да је поносан на оно што је урађено и у Куршумлијској, Луковској и Пролом бањи. То су велике промене за читаву Топлицу, истакао је Вучић.

"Када дође аутопут, а министар Весић је потврдио да ће издвојити новац - пет или шест милиона евра, како би се од аутопута обезбедио нови пут од осам километара до Куршумлијске бање. Тиме ће људи моћи брзо да дођу из Београда и свих других места у Србији. То су велике промене за нашу Топлицу. Наставићемо да помажемо", рекао је Вучић. Како је рекао, уложено је укупно четири милиона евра у Куршумлијску и Луковску бању.

Најавио је да ће бити настављено улагање изградњом путева и запошљавање. "Наша војна индустрија ће наставити убрзано запошљавање овде у фабрици Југоимпорт СДПР коју смо у близини Куршумлији пре неколико година направили. Размишљамо шта да урадимо са 'Седмим јулом', да видимо можемо ли неку фабрику трикотаже или конфекције, посебно за жене које не могу лако да нађу посао, старије од 40 и 50 година, да ту раде", рекао је Вучић.

Много становника смо у Топлици изгубили, а ту живи народ који је највише бринуо за Србију, додао је Вучић.

"Нема краја који је у земљи пропорционално броју становника, више војника и јунака од Топлице, у сваком рату и у последњим отаџбинским сукобима. Нема тог краја који је мање од државе тражио, а више држави давао. Зато је наша обавеза да помогнемо читавом топличком крају и Прокупљу, Житорађу и Блацу и Куршумлији помогнемо много више", поручио је Вучић. 

У реконструкцију уложено 15 милиона евра  

Према речима председника одбора директора Акционарског друштва "Планинка" Радована Раичевића, урађена је потпуна реконструкција хотела "Планинка" и објекат је сада као нов.

Раичевић је рекао да су пре три године, са ПИО фондом и Дирекцијом за имовину Србије, склопили уговор о куповини Куршумлијске Bање, није радила више од 15 година.

"Бања је била потпуно руинирана, простор около и сам објекат тако да је сада, након радова који су трајали три године, практично све ново - грејање, струја, канализација и друго", рекао је Раичевић.

Навео је да је додат још један спрат пошто су кровови били равни, што није било примерено простору, те да објекат сада има и друге садржаје - нове базене, сале за састанке…

У реконструкцију је, каже, уложено укупно 15 милиона евра.

"Држава нам је помогла са субвенцијама од 20 одсто, Планинка је дала око 12,5 милиона евра, а помоћ државе је била 2,5 милиона евра. Иначе, већ смо запослили 100 радника, а планирамо у сезони и више", рекао је Раичевић и додао да спремни чекају нове госте.

 


#   Александар Вучић   Куршумлијска Бања   Топлица река   Хотел Планика
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима