Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otvoren rekonstruisani hotel "Planinka" u Kuršumlijskoj Banji

rssBookmark and Share

Kuršumlijska Banja 10.02.2023. RTS, Južna Srbija Info

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Kuršumlijsku Banju i prisustvovao otvaranju rekonsturisanog hotela "Planinka", u koji je uloženo 15 miliona evra, izveštava RTS.

Foto: RTS skrinšot
Foto: RTS skrinšot

"Kako je ovo izgledalo 2006. godine… bilo je kao da je bombardovano, bile su ruševine, a sada je ovde velelepni hotel", rekao je Vučić tokom obilaska banje i istakao da je posao dobilo 700 ljudi.

Vučić je dodao da Kuršumlijska banja ima vodu sa temperaturom većom od 60 stepeni.

Foto: RTS

"Pozvali smo ovde i ljude iz Merdara da vidimo šta možemo da rešimo", kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da je država pomogla obnovu Kuršumlijske banje i da se i tu moglo videti da nije tačno da država pomaže samo strane investitore.

"Pomogli smo ovde i u većem procentu nego što pomažemo strance", istakao je Vučić i poručio da će domaći privrednici uvek moći da računaju na pomoć države.

Najavio je da će Jugoimport SDPR za dva ili tri dana imati konkurs za nekvalifikovane radnike sa osnovnom školom koji su zainteresovani da se prekvalikuju u varioce. Dodao je da su varioci sada traženi i da imaju dobre plate i da su potrebni u Kuršumliji. 

"Još veća ulaganja u Toplicu i podrška zapošljavanju"

Predsednik Srbije poručio je, na otvaranju rekonsturisanog hotela "Planinka" da će država još više ulagati u Toplicu i podsticati zapošavanje u tom delu Srbije.

Vučić rekao je da je Toplica sveta srpska zemlja i podsetio da je patrijarh Irinej zahtevao da se ceo taj kraj nazove po izvornom srpskom imenu Bela crkva.

"Nedaleko odavde je i prva prestonica Stefana Nemanja i prve zadužbine", podsetio je Vučić. Kazao je da je Nemanja odabrao taj kraj i zbog strateško položaja i bogatstva rudnih nalazišta, olova od kojeg se prave kuršumi.

Vučić je rekao da taj kraj raspolaže sa neiscrpnim izvorima lekovite i banjske vode koja se rekto gde može pronaći i što je osnov za razvoj banjskog turizma.

"Kuršumlijska Banja imaće slavnu budućnost"

"Kuršumlijska Banja je imala slavnu prošlost i imaće sada i slavnu budućnost", rekao je Vučić i dodao da pet gupa mineralnih vode koje taj kraj ima su među najcenjenijim u Evropi.

Kazao je da je Kuršumlijska banja dobila danas i prelepe smeštajne kapacitete. Pre šest godina ovo je više ličilo na uništene objekte u NATO agresiji, a nije, već smo mi to uništili nemarom, neradom i nebrigom za ono što je bilo društveno i državno, naveo je predsednik.

Vučić je naglasio da je ponosan na ono što je urađeno i u Kuršumlijskoj, Lukovskoj i Prolom banji. To su velike promene za čitavu Toplicu, istakao je Vučić.

"Kada dođe autoput, a ministar Vesić je potvrdio da će izdvojiti novac - pet ili šest miliona evra, kako bi se od autoputa obezbedio novi put od osam kilometara do Kuršumlijske banje. Time će ljudi moći brzo da dođu iz Beograda i svih drugih mesta u Srbiji. To su velike promene za našu Toplicu. Nastavićemo da pomažemo", rekao je Vučić. Kako je rekao, uloženo je ukupno četiri miliona evra u Kuršumlijsku i Lukovsku banju.

Najavio je da će biti nastavljeno ulaganje izgradnjom puteva i zapošljavanje. "Naša vojna industrija će nastaviti ubrzano zapošljavanje ovde u fabrici Jugoimport SDPR koju smo u blizini Kuršumliji pre nekoliko godina napravili. Razmišljamo šta da uradimo sa 'Sedmim julom', da vidimo možemo li neku fabriku trikotaže ili konfekcije, posebno za žene koje ne mogu lako da nađu posao, starije od 40 i 50 godina, da tu rade", rekao je Vučić.

Mnogo stanovnika smo u Toplici izgubili, a tu živi narod koji je najviše brinuo za Srbiju, dodao je Vučić.

"Nema kraja koji je u zemlji proporcionalno broju stanovnika, više vojnika i junaka od Toplice, u svakom ratu i u poslednjim otadžbinskim sukobima. Nema tog kraja koji je manje od države tražio, a više državi davao. Zato je naša obaveza da pomognemo čitavom topličkom kraju i Prokuplju, Žitorađu i Blacu i Kuršumliji pomognemo mnogo više", poručio je Vučić. 

U rekonstrukciju uloženo 15 miliona evra  

Prema rečima predsednika odbora direktora Akcionarskog društva "Planinka" Radovana Raičevića, urađena je potpuna rekonstrukcija hotela "Planinka" i objekat je sada kao nov.

Raičević je rekao da su pre tri godine, sa PIO fondom i Direkcijom za imovinu Srbije, sklopili ugovor o kupovini Kuršumlijske Banje, nije radila više od 15 godina.

"Banja je bila potpuno ruinirana, prostor okolo i sam objekat tako da je sada, nakon radova koji su trajali tri godine, praktično sve novo - grejanje, struja, kanalizacija i drugo", rekao je Raičević.

Naveo je da je dodat još jedan sprat pošto su krovovi bili ravni, što nije bilo primereno prostoru, te da objekat sada ima i druge sadržaje - nove bazene, sale za sastanke…

U rekonstrukciju je, kaže, uloženo ukupno 15 miliona evra.

"Država nam je pomogla sa subvencijama od 20 odsto, Planinka je dala oko 12,5 miliona evra, a pomoć države je bila 2,5 miliona evra. Inače, već smo zaposlili 100 radnika, a planiramo u sezoni i više", rekao je Raičević i dodao da spremni čekaju nove goste.

 

Komentara: 0


#   Aleksandar Vučić   Kuršumlijska Banja   Toplica reka   Hotel Planika
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima