Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пирот: Јагњијада у Крупцу

rssBookmark and Share

Пирот 25.04.2015. Пиротске Вести, Јужна Србија Инфо

У Крупцу је данас одржана прва по реду манифестација Старопланинско јагње-Јагњијада Крупац 2015.

Јагњијада, Фото: Пиротске Вести
Јагњијада, Фото: Пиротске Вести

Учествовало је 13 такмичара који су спремали јагнетину под сачем, на пару, у вурњи и на друге начине.

Један од власника највећих стада оваца у пиротском крају Зоран Ћирић, из Крупца каже да је добро што се ова манифестација по први пут организује управо у Крупцу јер у овом селу има највише оваца у пиротском крају, преко 1.500 грла.

“Ми спремамо јагњетину на четири начина, под сачем, у фуруну, или како кажу у овом крају вурњу, спремамо и динстану овцу, јагњетину спремљену у бурету, као и јагње на ражњу. Ражањ није карактеристичан за пиротски крај али смо решили и то да направимо”, каже Ћирић, који је у припреми јагњетине освојио друго место на овој манифестацији.јагњијада_1_1

Један од  такмичара Владица Пејчић каже да је најукуснија јагнетина управо са Старе планине.

“Најукуснија старопланинска јагњетина је под сачем, а када је реч о овчетини, најбоља је овца на пару.Ми спремамо и јагњетину испод сача и овцу на пару. Највећа тајна код припреме овце на пару јесте бело вино. Што се тиче јагњетине под сачем, битно је да се добро поклопи и укопа у жар и мора два и по до три сата да се тако пече”, каже Пејчић.

Јагњијада Крупац,  Фото: Пиротске Вести

Небојша Костић, један од организатора ове манифестације каже да је старопланинска јагњетина без премца јер овце на Старој планини се напасају на ливадама које су веома богате лековитим биљем.

Председник општине Пирот Владан Васић каже да општина Пирот помаже одржавање оваквих манифестација у пиротским селима са циљем да се сачува село и да се села оживе.

“То смо већ урадили са селима Извор и Темска, где се одржава Сајам старопланинске хране и мислим да људи који су дошли овде, а има их и из иностратсва могу да виде све чиме Пирот располаже, од пиротског јагњета, до пеглане кобасице, пиротског ћилима и качкаваља. То је шанса за мештане ових села да продају своје производе, остваре зараду и то је и крајњи циљ, повећање броја туриста и повећање броја људи који се баве производњом традиционалне хране”, каже Васић.

Организатори ове манифестације су Туристичка организација Пирот, Месна заједница села Крупац и Удружење градјана “Видлич” из Крупца, уз подршку општине Пирот.

Одлуком жирија, најукуснију јагњетину припремила је екипа “Кордеро негро”, друго екипа “Река млека” а треће “Чеда кетеринг”.

Манифестацију је обишао и државни секретар Министарства пољопривреде Жељко Радошевић, заједно са начелник Управног округа Пирот Димитријем Видановићем.

Радошевић је казао да је развој сточарства највећа шанса за развој пољопривреде у Србији.

-Управо због тога уводимо нове бројне подстицајне мере из области сточарства. У Крупцу сам био много пута и могу да кажем да ово село има далеко веће потенцијале за развој сточарства него што је то искоришћено-казао је Радошевић.

 

Коментара: 0


#   Пирот   туризам   Зоран Ћирић   Крупац   Владан Васић   манифестација   председник општине   јагњетина   Туристичка организација   Димитрије Видановић   Туристичка организација Пирот   Жељко Радошевић   Месна заједница   Јагњијада     државни секретар   Пиротске вести
@kzpvladanvasic @pirotskevesti @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима