Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Плутајућа острва на Власинском језеру поново плове

rssBookmark and Share

Власинско језеро 19.08.2020. Миљана Николић, РТС

Власинско језеро познато је по плутајућим острвима. Једно од већих - Моби Дик, одвојило се од обале на коју се насукало пре четири године.

Плутајућа острва на Власинском језеру поново плове

Моби Дик поново плива. Оставио је на обали, уз плажу, само део за собом, када га је олуја покренула. Растиње на острву покидало је електричне каблове Власинске електране, која је остала без струје.

Породица Ђорђевић је тада била у кућици, на сплаву.

"Ветар је кренуо јако да дува, и у једном моменту кроз прозор гледамо да ли пловимо или плови острво, погледамо, оно се скроз одвојило и лагано иде, за неких 40 минута је стигло до друге обале", каже Славица Ђођевић из Врања.

Кретао се Моби Дик језером, допливао до суседне обале, водене струје су га довеле до другог залива. У покрету, захватио је и струјне каблове.

"Бандера, једна трећина је скоро у води, дошло је до тога што нико није могао да претпостави, да су гране маљаве брезе повукле и упетљале те каблове. Тренутно смо на терену са Заводом за заштиту природе Србије који врше стручни надзор и са екипом Власинских електрана да видимо како да решимо проблем", каже Новица Станковић, руководилац службе Чувара природе.

Само пловеће острво налази се у другом степену заштите и строго је забрањено мењање облика, смањивање острва и било каква активност, каже Станковић и додаје да се нада добром решењу. 

Маљава бреза, заштићена врста која расте на плутајућем острву, достигла је висину од десет метара. И острво је под заштитом. Процењено је да се и даље креће.

"Моби Дик површине је око 2,5 хектара, карактеристично је по томе што расте маљава бреза, горка детелина, месождерка или росуља", каже Радош Костадиновић, чувар природе.

На питање да ли је за пловећа острва боље да су уз обалу или насукана, Костадиновић каже да је боље да плови, јер је тада мањи утицај човека. "Мање је утицаја, овде долазе рибари, оставља се и смеће", указује Костадиновић. 

На Власинском језеру има десетак мањих и већих плутајућих острва, већина је уз обалу, одваја их ветар и висок водостај.

Миљана Николић, РТС

Коментара: 0


#   Власинско језеро   РТС   Моби Дик острво   острво
@rts_vesti @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима