Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу испечен бурек тежак 200 килограма

rssBookmark and Share

25.09.2011. Аutor | Tanjug |

У Нишу је последњег дана Бурегџијаде испечен бурек рекордне тежине од 200 килограма, али он неће бити уписан у Гинисову књигу рекорда, рекао је Братислав Вукадиновић из Уније пекара.

У Нишу испечен бурек тежак 200 килограма

-Није било чланова комисије да би озваничили рекорд, али било нам је важно да пронађемо технологију и довољно велику пећ за највећи бурек на свету, казао је Вукадиновић.

Пронашли смо технологију, бурек је испечен у пећници у Малошишту и димензија је два са четири метара, па ћемо наредне године ући у процедуру израде и уписа у Гинисову књигу рекорда, навео је он.

Бурек је припремљен са сиром, а Нишлије окупљене на манифестације могли су да се омасте највећим испеченим буреком у Нишу. Вукадиновић није могао да прецизира колико је брашна и осталог материјала употребљено за припрему великог бурека.

Дане "најбољег нишког доручка" организовали су Унија пекара, Туристичка организација и градска општина Медијана.

Први запис о буреку у Нишу датира из 1498. године, па се сматра да је тај град прво место у Србији где се припремао бурек. Према том запису први бурегдзија у Нишу био је Турчин Мехмет Оглу који је месио бурек по прописима који су важили у целој тадашњој турској држави.

Прописи су налагали одређену дебљину коре и врсту материјала који је морао да задовољава строге критеријуме квалитета.

У Нишу је 2007. године направљен бурек тежак око 100 килограма, пречника два метра, чиме је поновљен рекорд из 1995. године са нишке Бурегдзијаде уписан у Гинисову књигу рекорда, рекли су раније организатори.

Коментара: 0


#   бурек   Туристичка организација   прво место   Унија пекара   Градска општина
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима