Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu ispečen burek težak 200 kilograma

rssBookmark and Share

25.09.2011. Autor | Tanjug |

U Nišu je poslednjeg dana Buregdžijade ispečen burek rekordne težine od 200 kilograma, ali on neće biti upisan u Ginisovu knjigu rekorda, rekao je Bratislav Vukadinović iz Unije pekara.

U Nišu ispečen burek težak 200 kilograma

-Nije bilo članova komisije da bi ozvaničili rekord, ali bilo nam je važno da pronađemo tehnologiju i dovoljno veliku peć za najveći burek na svetu, kazao je Vukadinović.

Pronašli smo tehnologiju, burek je ispečen u pećnici u Malošištu i dimenzija je dva sa četiri metara, pa ćemo naredne godine ući u proceduru izrade i upisa u Ginisovu knjigu rekorda, naveo je on.

Burek je pripremljen sa sirom, a Nišlije okupljene na manifestacije mogli su da se omaste najvećim ispečenim burekom u Nišu. Vukadinović nije mogao da precizira koliko je brašna i ostalog materijala upotrebljeno za pripremu velikog bureka.

Dane "najboljeg niškog doručka" organizovali su Unija pekara, Turistička organizacija i gradska opština Medijana.

Prvi zapis o bureku u Nišu datira iz 1498. godine, pa se smatra da je taj grad prvo mesto u Srbiji gde se pripremao burek. Prema tom zapisu prvi buregdzija u Nišu bio je Turčin Mehmet Oglu koji je mesio burek po propisima koji su važili u celoj tadašnjoj turskoj državi.

Propisi su nalagali određenu debljinu kore i vrstu materijala koji je morao da zadovoljava stroge kriterijume kvaliteta.

U Nišu je 2007. godine napravljen burek težak oko 100 kilograma, prečnika dva metra, čime je ponovljen rekord iz 1995. godine sa niške Buregdzijade upisan u Ginisovu knjigu rekorda, rekli su ranije organizatori.

Komentara: 0


#   burek   Turistička organizacija   prvo mesto   Unija pekara   Gradska opština
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima