Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Пироту сахат-кула

rssBookmark and Share

10.09.2011. РТС

Приликом реконструкције градског трга, у центру Пирота, археолози су открили остатке сахат-куле саграђене, како се претпоставља, крајем 18. века. Кула је порушена након ослобођења од Турака и о њој има веома мало података.

У Пироту сахат-кула

Сахат-кула се некада видела из далека. Била је са истока оријентир војскама, трговцима и путницима.

Чувени чешки етнолог Лудвиг Куба, који је забележио да у срцу пиротске вароши постоји изузетно лепа грађевина, урадио је и скицу сахат-куле. То је, до сада, био и једини документ о њој.

Грађани Пирота углавном не знају ништа о њеном постојању.

Археолози немају тачан податак када је кула изграђена, али се, на основу пронађених остатака, може закључити да је то била импозантна грађевина.

Предраг Пејић, археолог музеја Понишавља, сматра да је кула вероватно била димензија око 20 пута 20 метара: "Претпостављамо да је саграђена у првој половини деветнаестог или крајем осамнаестог века.

Сахат-кула је срушена након ослобођења Пирота од Турака. Остало је забележено да су Пироћанци кулу срушили како би камен искористили за градњу других објеката. Да је сачувана, кажу археолози, данас би била богато споменичко наслеђе.

Остаци куле остаће тамо где су и пронађени. Археолози ће по завршетку истраживања документацију предати Историјком архиву Пирота. Тако ће се, када већ нема куле, бар сачувати подаци о њеном постојању.

Коментара: 1


#   археологија   Предраг Пејић
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    bachar, 19.02.2019.:
    ljepa je I vazna


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима