Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Pirotu sahat-kula

rssBookmark and Share

10.09.2011. RTS

Prilikom rekonstrukcije gradskog trga, u centru Pirota, arheolozi su otkrili ostatke sahat-kule sagrađene, kako se pretpostavlja, krajem 18. veka. Kula je porušena nakon oslobođenja od Turaka i o njoj ima veoma malo podataka.

U Pirotu sahat-kula

Sahat-kula se nekada videla iz daleka. Bila je sa istoka orijentir vojskama, trgovcima i putnicima.

Čuveni češki etnolog Ludvig Kuba, koji je zabeležio da u srcu pirotske varoši postoji izuzetno lepa građevina, uradio je i skicu sahat-kule. To je, do sada, bio i jedini dokument o njoj.

Građani Pirota uglavnom ne znaju ništa o njenom postojanju.

Arheolozi nemaju tačan podatak kada je kula izgrađena, ali se, na osnovu pronađenih ostataka, može zaključiti da je to bila impozantna građevina.

Predrag Pejić, arheolog muzeja Ponišavlja, smatra da je kula verovatno bila dimenzija oko 20 puta 20 metara: "Pretpostavljamo da je sagrađena u prvoj polovini devetnaestog ili krajem osamnaestog veka.

Sahat-kula je srušena nakon oslobođenja Pirota od Turaka. Ostalo je zabeleženo da su Piroćanci kulu srušili kako bi kamen iskoristili za gradnju drugih objekata. Da je sačuvana, kažu arheolozi, danas bi bila bogato spomeničko nasleđe.

Ostaci kule ostaće tamo gde su i pronađeni. Arheolozi će po završetku istraživanja dokumentaciju predati Istorijkom arhivu Pirota. Tako će se, kada već nema kule, bar sačuvati podaci o njenom postojanju.

Komentara: 1


#   arheologija   Predrag Pejić
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    bachar, 19.02.2019.:
    ljepa je I vazna


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima