Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Велики успех нишких кувара на кулинарском такмичењу у Констанци

rssBookmark and Share

Ниш 11.09.2023. Јужна Србија Инфо

"Наши кувари, Нишлије, људи који воле гастрономију и који нас сваке године обрадују Гастро фестивалом у Нишу, из далеке Румуније доносе награду", написала је на свом званичном Фесбук профилу, градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Велики успех нишких кувара на кулинарском такмичењу у Констанци

Иако је Међународни фестивал хране окупио светске познате кулинаре, наше Удружење угоститељских и туристичких посланика одушевило је жири у припремању традиционалних српских јела по којима смо као град већ препознатљиви у свету, додаје Сотировски.

Наставак текста Нишке вести, В.Милићевић

Поставка српске националне кухиње освојила је Велики трофеј Црног мора, највише признање „ „Black sea fish festivala““ у Констанци. Србију су на овом престижном такмичењу представљали млади кувари из Ниша и Лесковца.
Међународно такмичење младих кувара у румунском летовалишту Констанца на Црном мору, подразумевало је припрему јела од рибе на традиционалан начин као и иновативним техникама. У овој категорији Николија Динић и Милош Милијић из Ниша и двојица студената Високе пословне школе Лесковац, освојили су златне медаље.

„Улагање у гастрономско образовање наших младих кувара оријентисано је ка пружаоцима услуга, али и потрошачима. Резултате тога треба очекивати на средњи и дужи рок, а ефекти ће се, верујемо, добро одразити на креаторе угоститељско-туристичке понуде. Отворени смо за нова искуства, али не занемарујемо традицију. Зато смо се одазвали позиву колега из Румуније“, каже Анчица Димитријевић председнца Удружења УТП Зоран Мирашевић из Ниша.

Поред представника Србије и земље домаћина, учествовали су еминентни кувари из Словачке, Турске, Грчке, Босне и Херцеговине, Израела, Швајцарске и Македоније. Тим Србије представљали су млади кувари са својим менторима из Ниша и Лесковца, чланови Удружења угоститељских и туристичких посленика Зоран Мирашевић из Ниша, који су на такмичење отишли на позив Асоцијације кувара Румуније.

Фестивал је део националног програма стручне обуке за студенте гастрономије, који је пре девет година покренула организација Еуро-Токуес Романиа уз подршку алтернативне кулинарске асоцијације Еуро Ист.


#   Ниш   Удружење угоститеља и туристичких посленика   Зоран Мирашевић   Румунија   гастро туризам
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима