Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Veliki uspeh niških kuvara na kulinarskom takmičenju u Konstanci

rssBookmark and Share

Niš 11.09.2023. Južna Srbija Info

"Naši kuvari, Nišlije, ljudi koji vole gastronomiju i koji nas svake godine obraduju Gastro festivalom u Nišu, iz daleke Rumunije donose nagradu", napisala je na svom zvaničnom Fesbuk profilu, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Veliki uspeh niških kuvara na kulinarskom takmičenju u Konstanci

Iako je Međunarodni festival hrane okupio svetske poznate kulinare, naše Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslanika oduševilo je žiri u pripremanju tradicionalnih srpskih jela po kojima smo kao grad već prepoznatljivi u svetu, dodaje Sotirovski.

Nastavak teksta Niške vesti, V.Milićević

Postavka srpske nacionalne kuhinje osvojila je Veliki trofej Crnog mora, najviše priznanje „ „Black sea fish festivala““ u Konstanci. Srbiju su na ovom prestižnom takmičenju predstavljali mladi kuvari iz Niša i Leskovca.
Međunarodno takmičenje mladih kuvara u rumunskom letovalištu Konstanca na Crnom moru, podrazumevalo je pripremu jela od ribe na tradicionalan način kao i inovativnim tehnikama. U ovoj kategoriji Nikolija Dinić i Miloš Milijić iz Niša i dvojica studenata Visoke poslovne škole Leskovac, osvojili su zlatne medalje.

„Ulaganje u gastronomsko obrazovanje naših mladih kuvara orijentisano je ka pružaocima usluga, ali i potrošačima. Rezultate toga treba očekivati na srednji i duži rok, a efekti će se, verujemo, dobro odraziti na kreatore ugostiteljsko-turističke ponude. Otvoreni smo za nova iskustva, ali ne zanemarujemo tradiciju. Zato smo se odazvali pozivu kolega iz Rumunije“, kaže Ančica Dimitrijević predsednca Udruženja UTP Zoran Mirašević iz Niša.

Pored predstavnika Srbije i zemlje domaćina, učestvovali su eminentni kuvari iz Slovačke, Turske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Izraela, Švajcarske i Makedonije. Tim Srbije predstavljali su mladi kuvari sa svojim mentorima iz Niša i Leskovca, članovi Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Zoran Mirašević iz Niša, koji su na takmičenje otišli na poziv Asocijacije kuvara Rumunije.

Festival je deo nacionalnog programa stručne obuke za studente gastronomije, koji je pre devet godina pokrenula organizacija Euro-Tokues Romania uz podršku alternativne kulinarske asocijacije Euro Ist.


#   Niš   Udruženje ugostitelja i turističkih poslenika   Zoran Mirašević   Rumunija   gastro turizam
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima