Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зашто у акцији “Летујте у Србији” нема Нишке Бање?

rssBookmark and Share

Нишка Бања 30.06.2015. С.Јанковић,Белами, Јужна Србија Инфо

Грађани Србије ће од 1.августа моћи да иду на одмор уз попуст који ће им обезбеђује држава. Влада је 18.јуна усвојила Уредбу о условима и начину доделе средстава за подстицање развоја домаћег туризма.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Влада је 18.јуна усвојила Уредбу о условима и начину доделе средстава за подстицање развоја домаћег туризма. Домаћи туристи добијаће ваучере у вредности од 5 000 динара, којим ће умањити рачун за смештај у угоститељским објектима, у трајању од најмање пет дана.

Право на субвенционисани одмор имају пензионери, незапослени, корисници права на додатак за помоћ и негу друге особе, запослени чија месечна примања не прелазе 60.000 динара и ратни војни инвалиди са месечним примањима нижим од 60.000 динара.

Међутим, уколико неко од грађана Србије пожели да одмор проведе у Нишкој Бањи, не може да рачуна на државну субвенцију. Наиме, на списку туристичких места у којима ваучери неће важити, уз четири велика града, једино још, се не налазе Нишка Бања и Селтерс Бања крај Београда.

Председник ове општине, Зоран Видановић, каже да није изненађен пропуштањем овог туристичког места за летовање уз субвенције.

-Нама није потребна подршка и није нам потребна помоћ, вероватно, зато што је Министарство свих ових година улагало огромне количине пара да би бања добила квалитетну туристичку инфраструктуру. Захваљујем се и на томе што су наше капацитете успели да доведу до тога да постану или руина или су неупотребљиви или су продати, такозваним, страним инвеститорима, коментарише Видановић.

ниска бањаГрадоначелник Ниша, др Зоран Перишић, није могао да коментарише овакву одлуку Министарства туризма, јер није ни чуо за њу.

-Поставићу то питање министру Сертићи или Љаићу, заиста не знам зашто на списку нема Нишке Бање, кратко је рекао Перишић.

Директор Туристичке организације Ниш, Урош Парлић, с друге стране, није изненађен оваквом одлуком, а за њу има и образложење. На питање шта се то десило па Нишка Бања није обухваћена програмом “Летујте у Србији” он спренмо одговара:

-Немају довољно капацитета. Капацитети су затворени, раде само Институт Радон, Зеленгора, мало приватног смештаја и хостела, а то је јако мало. Хотели Озрен, Партизан и Србија већ дуго не раде. ТОН није могао да изађе са понудом приватног смештаја јер највећи део, на жалост, није категорисан. Ми смо радили манифестацију у Нишкој Бањи са циљем довођења већег броја гостију, али Бања је, на жалост, лимитирана категорисаним капацитетима, одговара Парлић.

Иначе, како је речено у Министарству туризма, у првој тури биће одштампано 100 хиљада ваучера, јер постоје ограничења у капацитетима. На сајту Министарства објављен је јавни позив свим угоститељима, да се добровољно јаве и то до 30.јуна. Могу да се пријаве сви регистровани објекти, категорисана сеоска домаћинства, бањска места. Када се буде саставила листа угоститељских објеката, биће објављен јавни позив грађанима да се пријаве. За сваку категорију која има право на ваучере, туристи ће морати да донесу писмени доказ да припадају тој групи људи.

-Пре него што се пријаве за ваучер морају да резервишу смештај са списка угоститељских објеката који желе да пруже такву услугу. Са свом документацијом одлазе у пошту, предају папире, добијају потврду и убацују се у јединствену базу. Подаци ће бити проверени, а уколико је све у реду, грађани ће добити персонализован ваучер. На њему ће бити исписани лични подаци. Са ваучером одлазе у објекат који су одабрали, плаћају рачун, умањен за пет хиљада динара, објашњавају у министарству.

Угоститељи ће на сваких 15 дана моћи да уновче ваучере, у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, уколико их доставе заједно са фискалним рачуном.

Коментара: 0


#   туризам   Нишка Бања   Влада Републике Србије   Зоран Перишић   Зоран Видановић   политика   Урош Парлић   економија   јавни позив   ваучер   акција Летујте јефтиније   сеоска домаћинства   Ратни војни инвалиди
@Vlada_SR @ProfdrPerisic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима