Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зимски водич кроз Србију

Bookmark and Share

24.12.2021. Јужна Србија Инфо

Када се говори о путовањима и излетима, ретко ко помисли на зимско време. Зима можда није свима најдраже доба за такве авантуре, али она свакако има својих чари и предности.

Зимски водич кроз Србију

Срећом, за савршеном зимском бајком нећете морати далеко, јер Србија их има напретек. Прва помисао на зимовање у Србији доводи до очигледног избора: Златибор или Копаоник, али зима може бити једнако чаробна и на мање познатим дестинацијама.

Ако се упутите према Источној Србији, на око 150 километара од Београда, наилазите на планину Бељаницу која вас неће оставити равнодушним. Када температуре падну испод нуле цело подручје претвара се у нешто другачији свет. Залеђене речице и језера, пећине са природним, залеђеним украсима и речица Врело, која формира језеро у подножју планине. Са тог места се, са око 25 метара висине, вода слива стварајући величанствени водопад Велики бук, који је у зиму окован ледом. Те невероватне призоре не смете пропустити.

Нетакнута природа и зимске шетње шумама чекају вас на Тари. Ова планина, која је удаљена од Београда око 180 километара, посебно је лепа кад је прекрије снег, а савршена је за активан боравак у природи. Осим скијања, шетња, јахање и различите спортске игре, редовне су активности за забаву на Тари. Крећите се обележеним стазама за шетњу и планинарење, и не можете залутати. Оно што свакако треба да се нађе на вашој листи јесте посета видиковца Бањска стена са којег се пружа неописив поглед на језеро Перућац и кањон Дрине, што је уједно и савршена позадина за вашу нову инстаграм фотографију!

Љубитељи скијања и снега можда открију нову омиљену скијашку дестинацију ако се упуте на Дивчибаре. Дивчибаре се налази на планини Маљен, а од Београда стиже се за око два сата вожње. Обилне снежне падавине честа су појава на овој планини због чега на ски стазама никад није потребан вештачки снег. Ски стаза “Црни врх” дугачка је 850, а она под називом “Центар” дуга је 600 метара. Повољне цене смештаја и дневни ски-пас од 1400 динара чине ово скијалиште приступачном опцијом за све. Када вам досади скијање увек можете прошетати пешачким стазама и попети се на неки видиковац са кога се пружа фантастичан поглед на предео ове „зимске лепотице“.

За краћи излет испуњен забавом, укусом храном и зимским угођајем, ипак нећете морати далеко, ако за то немате времена. Поведите своју породицу у етно-домаћинство “Зорнића кућа” у селу Баћевац, које се налази само 30 километара од Београда. Зимски дани, једноставност сеоског живота и уживање у лепоти једног српског домаћинства под снегом, одушевиће баш сваког. Шетња по снегу, испијање куваног вина и ракије поред топлог камина, новогодишњи украси и домаћа храна учиниће да се осећате као да сте у селу из зимске бајке.

Зимовање у Србији неће разочарати баш никога, управо због разноликости дестинација које она зими нуди. Ипак, врло је важно припремити се на зимске услове како би ваш одмор прошао без икаквих потешкоћа. До већине зимских дестинација у Србији најлакше је, и најсигурније, доћи аутомобилом. Стога је врло добра идеја rent a car за излет на који идете, јер тако ћете бити сигурни да имате сву зимску опрему и да је аутомобил спреман на зимске услове на путу, те да ће вас без проблема довести до одабране планине, села или ресторана. Новогодишњи период је време када можете да уживате у одмору, допустите да вас зимске радости, идила залеђене природе и укусна храна у Србији очарају у потпуности!

 


#   скијање   зимовање   рент а кар   Бељаница   Тара   Дивчибаре   Баћевац
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима