Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Међународни дан матерњег језика

Bookmark and Share

21.02.2018. Белами портал, Јужна Србија Инфо

Данас је Међународни дан матерњег језика. У Србији живи више од 30 етничких заједница које говоре својим језиком, док је у службеној употреби њих 11. У свету, према проценама Унеска, говори се око 6 000 језика. Готово половини прети изумирање.

Фото: Белами
Фото: Белами

Чланице Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (Унеско) данас обележавају међународни Дан матерњег језика – 21. фебруар, у циљу промовисања језичке културе и разноврсности, као и мултилингвизма.

Генерална скупштина УНЕСКО прокламовала је 1999. године Дан матерњег језика, као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Србија је 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима. У нашој земљи живи велики број националних мањина, а Закон о основама система образовања и васпитања даје посебан акценат обезбеђењу квалитета образовања деце припадника мањинских група. Око 72 хиљаде деце у Србији образује на осам мањинских језика током школовања.

Домаћи лингвисти сматрају да би требало више да се бринемо о српском језику, о развијању језичке културе, очувању традиције, као и да су нам потребна новија издања правописа, речника и осталих нормативних приручника.

Лингвисти упозоравају да је пред све већом навалом енглеског језика, српски угрожен у мери у којој су то и други језици и да опасност прети чак и језицима са великом традицијом – француском, италијанском, немачком.


#   УН   УНЕСКО   српски језик   Међународни дан матерњег језика
@UNESCO @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима