Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je Međunarodni dan maternjeg jezika

Bookmark and Share

21.02.2018. Belami portal, Južna Srbija Info

Danas je Međunarodni dan maternjeg jezika. U Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore svojim jezikom, dok je u službenoj upotrebi njih 11. U svetu, prema procenama Uneska, govori se oko 6 000 jezika. Gotovo polovini preti izumiranje.

Foto: Belami
Foto: Belami

Članice Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) danas obeležavaju međunarodni Dan maternjeg jezika – 21. februar, u cilju promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i multilingvizma.

Generalna skupština UNESKO proklamovala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima. U našoj zemlji živi veliki broj nacionalnih manjina, a Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja daje poseban akcenat obezbeđenju kvaliteta obrazovanja dece pripadnika manjinskih grupa. Oko 72 hiljade dece u Srbiji obrazuje na osam manjinskih jezika tokom školovanja.

Domaći lingvisti smatraju da bi trebalo više da se brinemo o srpskom jeziku, o razvijanju jezičke kulture, očuvanju tradicije, kao i da su nam potrebna novija izdanja pravopisa, rečnika i ostalih normativnih priručnika.

Lingvisti upozoravaju da je pred sve većom navalom engleskog jezika, srpski ugrožen u meri u kojoj su to i drugi jezici i da opasnost preti čak i jezicima sa velikom tradicijom – francuskom, italijanskom, nemačkom.


#   UN   UNESKO   srpski jezik   Međunarodni dan maternjeg jezika
@UNESCO @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima